Uniós források: Lázár lemondta brüsszeli útját

Lázár János lemondta keddi brüsszeli látogatását, amelyen Johannes Hahnnal, a regionális politikáért felelős EU-biztossal tárgyalt volna - írja a Népszabadság.
Napi.hu, 2014. május 13. kedd, 09:47
Fotó: Napi.hu

A közreműködő szervezeteknél rendelkezésre álló humánkapacitások megőrzése számunkra is elsőrendű kihívás - tájékoztatta levélben uniós partnereit a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára, Vitályos Eszter Zsuzsanna a Népszabadság szerint. Az Európai Bizottság erősen érdeklődik az uniós elszámolási rendszer honi átalakításáról, és ugyan emiatt a felfüggesztés szankcióját nem alkalmazta, de mégsem maradt nyitva az uniós pénzcsap. Budapest elővigyázatosságból ugyanis április közepe óta nem küld számlát, amíg az új szisztémára az EU nem mond áment.

A lap szerint az első ránézésre könnyen megoldhatónak mondott problémák most már jóval nehezebben tűnnek orvosolhatónak. A kormányzati álláspont szerint május végére zárul le a vizsgálat, június végétől mennek a számlák, s már jön is az uniós pénz. Valójában viszont most, május közepén is számos tisztázatlan kérdés van hátra.

A szakmai levélből kiderül, hogy ezek közül az egyik legfontosabb: miként lehet azokat tovább foglalkoztatni, akik eddig állami tulajdonú külső cégeknél (közreműködő szervezeteknél) ellenőrizték a kifizetéseket, de most be kellene ülniük a minisztériumba? A gond az, hogy az állami cégeknél foglalkoztatott középfokú végzettségű embereknek a közigazgatásban nem tudnak annyit fizetni, amennyit ott kerestek - sőt alapesetben nem is foglalkoztathatják őket. Most képzési rendszert indítottak, és ideiglenesen mindenféle pótpénzeket fizetnek.

A foglalkoztatás kapcsán próbálják kihasználni a kiskapukat is: így nem kormánytisztviselőként, hanem munkaszerződéssel foglalkoztatják őket, ám miután a lehetőség korlátozottan alkalmazható, megpróbálják beiskolázni az alkalmazottakat. A végeredmény az lesz, hogy olyan munkát, amelyet eddig középfokú végzettséggel rendelkezők láttak el, felsőfokú végzettségűek végezhetnek majd.

Számos kérdés továbbá csak a kormányalakítást követően dőlhet el, ami valószínűleg az EP-választás után történik csak meg. "A minisztériumok felállításának, valamint a belső struktúrák kialakításának időigényére tekintettel a Strukturális és Kohéziós Alapok programjainak végrehajtását érintő racionalizálások megtétele jócskán a nyári hónapokban várható" - írja Vitályos Eszter Zsuzsanna, aki szerdán tájékoztatja személyes konzultáción az uniós igazgatókat a részletekről.

A lap szerint ez a konzultáció lehet az oka annak is, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár lemondta keddi brüsszeli látogatását, amelyen Johannes Hahnnal, a regionális politikáért felelős EU-biztossal tárgyalt volna. A találkozót hétfő reggel mondták le.

A lap értesüléseit a kancellária nem kommentálta. Annyit erősítettek meg, hogy szerdán szakmai tárgyalás lesz.

A Népszabadság cikke emellett azt is megjegyzi: Lázár a személyes egyeztetéssel lendületet adhatott volna egy másik ügynek is, ami miatt pénzt tart vissza Brüsszel. Az "aszfaltkeverő ügyben" a hét regionális és a közlekedési operatív program útépítési projektjeinél valóban felfüggesztették ugyanis a kifizetéseket. A bizottság szerint diszkriminatív volt az a feltétel a pályázatokban, amely szerint 50 kilométeren belülről (vagy a megyéből) kell szállítani az aszfaltot az útépítéshez. A magyar fél összeszedte már azokat a szerződéseket, amelyeket érinthet a kérdés, és megoldási javaslatot is eljuttatott Brüsszelnek, de egyelőre nem kapott választ.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2014.05.13 14:55

lemondta, mert még nem tudta kitalálni, hogy folyathatja a pénzt a simicska-nyerges duóhoz brüsszelnek is elfogadható módon
persze a szakembereket jószerével szélnek eresztették, ill. elmenkültek a gazdasági szférába

már megint még csak kettőig sem számolt..pedig ez tán tényleg nem lenne megterhelő a jövedelméhez képest
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

room_101, 2014.05.13 13:43

Na a libsibolsik megint pofáraesést emlegetnek, márpediglen nem lessz itten ojjan, csak bicikliről unortodox módon való leszállás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.05.13 11:37

@Tomi31: Most a "tagadnák" a megfelelő ( vagyis a feltételes mód ), vagy inkább a határozott múlt idő ( tagadták )?

Barangoljon még kicsit a magyar nyelv és akülönböző közlemények rejtelmeiben - különösen a diplomata nyelvjárást ajánlanám figyelmébe.

A "jó lenne" kívánsága a teljes magyar konkvisztádor feudális új"arisztokrácia" sóhaja is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2014.05.13 11:35

de nem értem egyáltalán miért fogadjuk el a brüsszeli elnyomó szabadkőmívesek pénzét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.05.13 10:55

Nem tagadnák meg a számlák kiegyenlítését.. különben nem közölték volna, hogy nincsen kifizetés felfüggesztésről szó.. azt sokkal súlyosabb nézeteltérésnél vetik be, és előszór csak nyomás gyakorlásként figyelmeztetnek és csak végső esetben vetik be. De azért jó lenne ezt az egészet végre lezárni.. hogy a kifizetések zökkenő mentesen menjenek..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html