A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a MÁV-Start bejelentése szerint a kormány a közelmúltban megjelent határozatában jóváhagyta a tervezett műszaki tartalmat, és felhívta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy gondoskodjon a közbeszerzési eljárás megindításáról.

Az akadálymentes villamos motorvonatok minimum 200 ülőhelyesek lesznek, legalább 50 százalékban alacsonypadlósok, s óránként 160 kilométeres sebességgel is haladhatnak.

A közbeszerzési eljárást kiemelten kezeli a MÁV-Start, előreláthatólag 2015 első negyedévében folytatja le a vasúttársaság.

Az első hat motorvonat már jövőre megérkezhet. A megszerzett hatósági engedélyek birtokában legkésőbb 2017 elejétől az összes új jármű utasokat szállít majd. A beszerzés költségeit hat motorvonatnál a Közlekedés Operatív Program, a további tizenötnél az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásai fedezhetik.

A MÁV-Start a GYSEV Zrt.-vel közösen legutóbb 2012 novemberében indított nyílt közbeszerzési eljárást 42 plusz 6 korszerű alacsonypadlós villamos motorvonat megvásárlására. Az akkori nyertes Stadler Bussnang AG 2015 végéig szállítja le a járműveket, amelyek közül az elsők az elmúlt hetekben már forgalomba is álltak.