Ünnepi slágertermék: évente 2,5 millió darabot vesznek ebből a magyarok

Évente átlagosan 2,5 millió fenyőfát vásárolnak a magyarok az ünnepek előtt - derült ki az M1 Summa című műsorából. Érdekesség, hogy egyre kevésbé a fa magassága határozza meg a fa árát.
Szabó Zsuzsanna, 2018. december 23. vasárnap, 16:14
Fotó: Pixabay

A legkisebb cserepes 1500, egy közel ötméteres fenyőfa pedig akár 40 ezer forint is lehet. A karácsonyfa kiválasztásának a lakásméret mellett egyedül a pénztárca szabhat határt - idén is - írja a hirado.hu.

Magyarországpn a luc-, ezüst- vagy esetleg nordmann fenyő a keresett, de ugyanezeknek a fajtáknak a földlabdás változata is elterjedt az ökotudatos fogyasztók miatt - derült ki az M1 Summa című műsorából.

A Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke szerint érdekes megfigyelni, hogy egyre kevésbé a fa magassága határozza meg az árát a piacon. Orlóci László szerint ma már általában nem méterre vásárolnak az emberek fenyőfát, hanem darabra, így a kereskedők is darabárakat szabnak meg. Így a másfél méterestől a háromméteresig különböző árakkal találkozhatunk, az ár pedig háromezertől 12-13 ezerig szóródik -legalábbis ezek a leggyakoribb árak. Ennél olcsóbban is meg lehet úszni a fenyőfa vásárlását, főleg ha az árusítás végén, karácsony napján megyünk vásárolni.

Nem jött be a jóslat

Orlóci László ugyanakkor megjegyezte, hogy nem igazak a fenyőfák jelentős drágulásáról szóló hírek. A piaci verseny idén is a tavalyihoz hasonló árakat hozott Magyarországon.

A szakember szeirnt újra kezd divatba jönni a lucfenyő, amelynek az illatával egyetlen más fajta sem tud versenyre kelni. A nordmann-fákból ugyan német és főként dániai importra szorul Magyarország, de az is elmondható, hogy a fenyőpiac döntő hányadát még mindig a magyar termelők termékei teszik ki.

Több mint 200 család ebből él az Őrségben, Zala megyében, amely gyakorlatilag évek óta szinte szövetkezés formájában működik. Közösen állapítanak meg különböző termelési kvótákat, és évi, körülbelül kétmillió fenyőfát adnak el a karácsonyi szezonban - olvasható a hirado.hu-n.

HOZZÁSZÓLÁSOK