Tíz amerikai szenátor David Cornstein budapesti amerikai nagykövetnek küldött levelében mély aggodalmát fejezte ki a magyarországi demokrácia helyzetének romlása miatt. A levelet jegyző - főleg demokrata - szenátorok között található Dick Durbin (Illinois), Jeanne Shaheen (New Hapshire), Chris Murphy (Connecticut), Chuck Schumer (New York), Kirsten Gillibrand (New York), Amy Klobuchar (Minnesota), Ron Wyden (Oregon), Cory Booker (New Jersey), Ed Markey (Massachusetts), és Bernie Sanders (Vermont).

A levélben egyebek mellett a Közép-európai Egyetem (CEU) Magyarországról való kiszorítását emelik ki és emlékeztetnek rá, hogy az egyetem jelentős kétpárti támogatást élvez a Kongresszuson belül a nyílt társadalmak és a kritikus gondolkodás melletti elköteleződése miatt a volt szocialista országokban, ahol a demokratikus rendszerek megszilárdítása még mindig folyamatban van.

A magyar kormánynak ez a sajnálatos és kontraproduktív lépése az ország szabad sajtójának visszaszorítását és megfélemlítését követte. Miközben elismerjük az Orbán Viktor rezsimjével történő kapcsolattartás kihívásait, a kormányának ilyen lépései ellentétesek az amerikai demokrácia fő értékeivel, a nemzetközi normákkal és nem marad észrevétlen az Egyesült Államok Kongresszusában

- írják Cornstein nagykövetnek.

Az utóbbi években mélyen nyugtalanító és arcátlan törekvéseket lehetett látni Magyarországon az ország igazságügy rendszerének és a független médiájának aláásására. Legutóbb pedig több mint egy tucat tulajdonos adott át 400 weboldalt, újságot, televíziócsatornát és rádióadót egy Orbánhoz hűséges körnek - olvasható a levélben.

A szenátorok továbbá Magyarország Moszkvához közeledése miatt is aggodalmukat fejezték ki. Ezzel kapcsolatban egyrészt kiemelik azt a közelmúltban történt esetet, amelynek során a magyar kormány az Egyesült Államok helyett Moszkvának adott át amerikaiak által tőrbe csalt orosz fegyverkereskedőket. (Az oroszok egy mexikói drogkartellnek akartak eladni a magyar honvédségtől származó fegyvereket - a szerk.) A szenátorok levelükben szintén külön kiemelik a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki esetét, akit a magyar diplomácia szöktetett meg országából és Magyarországon annak ellenére kapott menedékjogot, hogy saját hazájában korrupció miatt börtönbüntetés várna rá.