Az idei első félévben bruttó 162 milliárd forint bevétele származott a magyar költségvetésnek az e-matricából és az útdíjból. Egyre többen vásárolnak e-matricát, a legtöbb esetben egyébként benzinkutakon. Idén június 30-ig összesen 7,2 millió darab e-matricát vásároltak az autósok, ez 8 százalékkal több, mint 2017 azonos időszakában.

De sokan még mindig nem hajlandók fizetni az útdíjhasználatért. Így van ezzel egy magyar rendszámú autós is, akit tavaly 297 esetben köteleztek pótdíjfizetésre, azonban egyetlen egyszer sem tett eleget ennek. Viszont mivel egyetlen alkalommal sem fizette be a pótdíjat 30 napon belül, ezért összesen 17 671 500 forintnyi büntetést halmozott fel. A portál a NÚSZ-tól megtudta, hogy lehetetlen behajtani a pénzt, ugyanis a bejelentett címen a végrehajtó nem talált senkit.

Az adott gépjárműre vásárolt úthasználati jogosultságokkal kapcsolatban a NÚSZ Zrt. telefonos ügyfélszolgálata tud felvilágosítást adni. Az éjjel-nappal hívható, +36(36)587-500 telefonszámon tudják a rendszám alapján megmondani, hogy az adott járműre van-e vagy nincs érvényes e-matrica kiváltva.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.