Rossz hírt közölt Gulyás Gergely az orosz vakcina híveinek

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-nak adott szilveszteri nagyinterjújában elárulta, hogy csak uniós vagy kínai vakcinát fogunk venni, mivel Oroszországban nincs elég gyártókapacitás. Arról is beszélt, hogy lesz-e karantén-kötelezettség a határátlépésnél, illetve, hogy a munkáltatók kötelezhetnek-e oltásra
K. Kiss Gergely, 2020. december 31. csütörtök, 14:19
Fotó: hirado.hu

Gulyás Gergely szerint minden olyan oltás, amit a magyar egészségügyi hatóság, vagy más komoly kutatási háttérrel rendelkező nagy ország egészségügyi hatósága a három tesztelési fázis után engedélyezett, az megbízható - olvasható a portálon.

A kérdésre, hogy milyennel szándékozik beoltatni magát - uniós-amerikai Pfizerrel vagy a német CureVac, esetleg orosz, kínai vakcinával -, a miniszter azt felelte: amilyen lesz. Sem Amerikáról, sem az európai országokról, sem Kínáról nem feltételezi, hogy saját polgárainak millióit az egészségre káros vakcinával beoltaná. A három fázis során tízezreken tesztelik a vakcinát. Bármely engedélyezett vakcina kockázata összehasonlíthatatlanul kisebb, mint a vírusé.

Felhívta a figyelmet, hogy aki szeretné magát beoltatni, regisztráljon, mindenkinek jutni fog, hiszen egyebek közt 4,4 millió Pfizer-vakcina érkezik '21 végéig Magyarországra.

Az általa ismert magyar felmérés szerint körülbelül a társadalom egyharmada hajlandó magát akár azonnal beoltatni. Egyharmad, aki ezen gondolkodik - meggyőző-e számára az, hogy akiket már beoltanak, azoknál a vakcina védettséget nyújt -, és egyharmad az, aki pedig alapvetően elutasítja. Az oltás önkéntes, mindenki el tudja dönteni, hogy szeretné-e. A kormány 8,5 millió embernek elegendő oltóanyagot kötött le uniós beszerzés keretében, és Kínával is tárgyalnak még további vakcinavásárlásról.

Az oroszoknak nincs elég kapacitása, EU-s és kínai vakcina jön

Gulyás szerint észszerűnek tűnik, hogy a tagállamok az Unió keretei között közösen rendeltek vakcinák. Egy nagy beszerzés a vakcinagyártóknak üzletileg fontosabb, árban a piac logikája szerint olcsóbb. Ettől még a tény tény marad: mind az Egyesült Államokban, mind az Egyesült Királyságban, mind Kínában előbb állt rendelkezésre oltóanyag és előbb oltottak, mint az Európai Unióban.

A kormány az oroszokkal, a kínaiakkal és az izraeliekkel is tárgyaltunk. 6000 orosz vakcina is érkezett a hétvégén Szijjártó Pétér külügyminiszter tárgyalásai nyomán, de még hónapokig kísérleti fázisban van az oltóanyag, nem engedélyezett. Oroszországnak nincs elegendő gyártókapacitása. A tesztelésben örömmel veszünk részt, de oltóanyag tömegesen az uniós beszerzések keretében vagy Kínából érkezhet.

Nem lesz karantén-kötelezettség, a munkáltatók nem kötelezhetnek oltásra

"Egészen biztos, hogy lesznek ilyen szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt" - mondta Gulyás Gergely karácsony előtt a vakcina kapcsán arra, hogy előírhatják-e majd a mozik, a színházak vagy a fesztiválszervezők, hogy hozzájuk csak a koronavírus ellen beoltott vendégek léphetnek be.

Az atv.hu interjújában elmondta: a kormány ugyan ilyen döntést nem hozott, de ha valaki beoltatta magát, akkor a határátlépésnél nincs értelme a karantén-kötelezettségnek. Hogyha valaki megnézi a légitársaságoknak az ezzel kapcsolatos terveit és már készülő szabályzatait, akkor könnyű belátni, az élet néhány területén lesz ilyen különbségtétel.

A kérdésre, hogy a kormány tervez kötelező erejű rendeletalkotást, hogy szabályozza a kérdést, illetve, hogy a munkáltatók kötelezhetik majd a munkatársaikat, hogy beoltassák magukat, azt felelte: szerinte az oltást nem lehet kötelezővé tenni. Alapelv, hogy az oltás önkéntes, még a kormány tagjainak is.. A következmények csak addig terjedhetnek, amíg az más egészségének és életének a védelme érdekében szükséges.

A légitársaságoknál vélhetően egységes európai szabályozás lesz. Az a kérdés, hogy az államnak mi az ehhez való viszonya. A miniszter szerint akkor lesz egységes szabályozás, amikor a vakcina mindenkinek elérhető lesz. Azt remélik, hogy az év első felében, legjobb esetben első negyededében már olyan mennyiségű oltóanyag áll majd rendelkezésre, hogy aki akarja, az beoltathatja magát.

A spanyol kormány bejelentette, listát készítenek azokról, akik elzárkóznak az oltástól. A politikus szerint a magyar kormány nem készül ilyen listázásra. A vakcina-útlevél kapcsán ugyanakkor kifejtette: valamilyen hiteles igazolásnak kell lennie.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2021.01.06 07:07

@oligomer:
"Milyen más adatot vársz tőlem?"
Igazából nem vártam mást, csak mondom hátha tudsz valamit amit én nem.

"bármikor vissza lehessen hívni őket, ha megszegi a választási "hadjárat" során a választóinat tett ígéretét"
Ment a Like!
Már csak a reményt kell rá megtalálni, hogy önmagukat korlátozzák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix16, 2021.01.05 12:15

@Ha-ha-ha:
Az üzletben rendszeresen kikérem magamnak a másfél méteres távolságot!
Eredmény: MEG AKARTAK VERNI! (Természetesen azért se ment messzebb a 60+ os ipse...)
:(
Ennyire hülye a nép.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2021.01.05 11:41

@krix16: ez milyen szulejmános duma... tisztulj! hatidzse neked is megvolt már LOL
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix16, 2021.01.05 11:28

@Fricibacsi4:
Az egyik nem szül Orbánnak, a másik nem oltakozik...
Tisztulunk, tisztulunk....
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2021.01.05 10:51

@Sorathul: Milyen más adatot vársz tőlem?
Egy biztos, hogy ki-ki alapon kéne eldönteni a választást, és csak azok lehessenek az Országgyűlésben, akik egyenes ágon jutottak be, és bármikor vissza lehessen hívni őket, ha megszegi a választási "hadjárat" során a választóinat tett ígéretét. Hidd el, lenne mozgás az első időkben....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html