Választás 2018: így állunk most

Nyolc napjuk maradt a pártoknak, hogy jelölteket állítsanak az áprilisi országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a választási bizottságok vasárnap reggelig 22 jelölőszervezet összesen 180 egyéni jelöltjét vették nyilvántartásba. Négy évvel ezelőtt, a jelöltállítás félidejében 170 nyilvántartásba vett jelölt volt.
Dzindzisz Sztefan, 2018. február 25. vasárnap, 10:09
Fotó: Shutterstock

Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 5-én 16 óráig gyűjthetik, illetve addig adhatják le az ajánlásokat az e célra kiadott ajánlóíveken. A jelöltséghez a törvény szerint legalább 500, a választókerületben lakó választópolgár érvényes ajánlása szükséges, ezeket az ajánlóíveken kell összegyűjteniük és a választókerületi választási bizottságnál leadniuk, majd az ajánlások ellenőrzése után a testület dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint vasárnap reggelig 222 egyéni jelölt adta le ajánlószelvényeit az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak, a 106 testület ebből 180 jelölt ajánlását már ellenőrizte és őket nyilvántartásba vette hivatalos jelöltként, három jelölt nyilvántartásba vételét viszont visszautasították.

A legtöbb nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelöltje (105) a Fidesz-KDNP-nek van. Az MSZP-Párbeszédnek 36 jelöltjét vették már nyilvántartásba, a Jobbiknak és az LMP-nek 13-13 nyilvántartásba vett jelöltje van. (Már 12 ezren szavaznának külföldről.)

Egy-egy nyilvántartásba vett jelöltje van a Kell az Összefogás Pártnak, az Értünk Értetek - A Hiteles Pártnak, az Együtt - A Korszakváltók Pártjának, az Aquila Pártnak, A Mi Pártunk - IMÁ-nak, a Net Pártnak, a Magyar Munkáspártnak, a Közös Nevező 2018-nak, a Hajrá Magyarország! Pártnak és az Összefogás Pártnak. Ezeken kívül három független jelöltet is nyilvántartásba vettek.

Négy évvel ezelőtt a jelöltállítás félidejében 239 egyéni jelölt adta le ajánlásait és 170-et vettek már nyilvántartásba. Pénteken a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba vette az első országos listát, az MSZP-Párbeszédét, amelyet Karácsony Gergely vezet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Marzipan, 2018.02.25 14:15

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.02.25 13:02

Javaslom, hogy április 18-a legyen a FIDESZ-KDNP önkényuralom áldozatainak emléknapja.
2011-ben ezen a napon szavazta meg a posztkomcsi 2/3 az önkényuralmi alkotmányt, amelyben lehetővé tette, hogy az egészségügyre és a nyugdíjra adóként behajtott összeget ne arra fordítsa amire beszedték, hanem arra, amire akarja. És ezt az alaptörvényt országunk egyetlen bukott, lemondott köztársasági elnöke írta alá.
Ezen a napon emlékezzünk meg azokra, akik a lerongyosított egészségügy miatt haltak meg, emlékezzünk azokra, akik a fideszi közöny miatt fagytak halálra az utcákon, az otthonaikban, emlékezzünk azokra a hajléktalanokra, akik azért haltak meg, mert a fidesz mindenhonnan kirudalta őket, emlékezzünk azokra, akiknek a fideszi diktatúra nem engedett ételt osztani.
Emlékezzünk azokra a nyugdíjasokra, akiket életkoruk miatt nem láttak el a betegségüknek megfelelően.
Az aljas FIDESZ-KDNP nemcsak a diktatúrát építi ki, hanem erőteljesen hajt a tömeggyilkos párt jelzőre is:
Az összes haláleset 26 százaléka, több mint 32 ezer haláleset lett volna elkerülhető 2014-ben, ha megfelelő lett volna az egészségügyi ellátórendszer és hatékonyabb lett volna a népegészségügy, - ez áll abban az egészségügyi teljesítményértékelésben, amelyet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ koordinálásával készített a kormány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html