Vallott az új traffipax-módszerről a rendőrség - megúszni nem lehet

Sikernek tartja a rendőrség a sokak haragját kiváltó civilautós traffipaxokat. Jelenleg húsz ilyen autó fut "titokban" a magyar utakon, a hatóság pedig visszautasítja a velük kapcsolatos vádakat - hangzott el a police.hu Óberling József ezredessel, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetőjével készült interjújában.
K. Kiss Gergely, 2019. január 3. csütörtök, 16:34
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Sok kritika érte a zsarukat a közösségi oldalakon a civil, jelöletlen rendőrségi autókból történő sebességmérés miatt. A menet közbeni sebességmérés, a dinamikus kontroll leghatásosabb eszköze a fedélzeti kamerával ellátott szolgálati gépjármű használata, húsz ilyen fut az utakon - mondta a portálnak a rendőrségi vezető. A kamera rögzíti is a szabálysértést, a gyorsan hajtó sofőrök többsége nem is ellenőrzi a felvételt, tudja, mit tett, elismeri a szabálysértés tényét. Híre ment ennek az intézkedésnek, ez is volt a szándék. A közösségi oldalakon bárki bármit megoszthat, a rendőr, a rendőrség nem - figyelmeztetett.

Óberling szerint őket kötik a személyiségi jogok, az eljárás eredményességének elve, s nem állhatnak ki vitázni egy más szemszögből felvett, direkt félreértelmezett felvétellel szemben. Az ott megjelent felvételeket így is tudtuk cáfolni. Ezek a járműveink szemből is tudnak mérni, nem kell megfordulni, nem kell felvenni a rögzítéshez a szabálysértő sebességét, nem kell "letolni" az útról senkit. Szerinte a rendőr nem provokál, nem kényszerít senkit szabálysértésre vagy gyorshajtásra. A sofőrök egy része azt hiszi, csak akkor kell betartania a szabályokat, ha rendőrt lát. Hát, számítania kell arra, hogy a rendőr akkor is ott van, ha ő nem veszi észre.

A főosztályvezető szerint nem egy ilyen intézkedésnél jelezték a kollégáik, hogy megtapsolták őket a szabályosan közlekedők, amikor kitereltek a forgalomból egy-egy ilyen ámokfutót. A közlekedő társadalom egy részén tehát már látszik, velünk és a szabályokkal van, a rendőrrel szimpatizál, nem vállal cinkosságot az őt veszélyeztető autóssal. A rendőrség célja az, hogy ennek a rétegnek az aránya nőjön, mert ezzel csökkenthetjük a nagyon veszélyes magatartási modelleket, az emberi tényezőket.

Nagyon rosszak az adatok, de van némi pozitívum is

"2018 novemberében, az elmúlt egyéves időszakban" - ahogy a rendőrség írja 3 százalékkal nőtt a közúti balesetek száma Magyarországon, a halálos kimenetelű tragédiáké ennél is drasztikusabban, ott 8 százalékos a növekedés.

Óberling József szerint sajnos nem tavaly kezdődött, ez tendencia, a harmadik ilyen évünk sorozatban, s nem csupán a magyar utakra jellemző, ez világbetegség. Pedig a körülmények változatlanok, a forgalom nem nőtt drasztikusan, az úthálózat nem romlott, sőt épül, megújul, a járművek műszaki állapota sem lett rosszabb.

Szerinte a járművezetők egy része csak akkor tartja be a szabályokat, ha látja a rendőrt vagy a fix, telepített ellenőrző eszközöket. Ugyanakkor ez nem csak a járművezetők felelőssége. Társadalmi felelősség, az érintett sofőr szűk környezetének felelőssége. Például a 4-es főúton nyáron történt balesetben kilenc ember halt meg, mert a sofőr vezetés közben telefonjával videót készített. Nyolc utasa közül egy sem szólt, hogy ez mennyire veszélyes? - tette fel a kérdést a főrendőr. A menet közbeni videózás is világbetegség, veszélyesebb, mint a telefonálás.

Ámde örülni is van miért, az alkoholos befolyásoltság alatt bekövetkezett balesetek száma csökkent. Óberling elmondta: ez a rendőrség, az ellenőrzések, a finn módszer alapján végrehajtott intézkedések eredménye, a 14 százalékos részarány 8-ra csökkent. Ugyanakkor a folyamatos szűrésen több ittas sofőr akad fenn. Csak 2018 novemberében 700 alkoholos befolyásoltság alatt vezető polgár ellen intézkedtünk, 76-an pedig új pszichoaktív anyagtól bódult állapotban veszélyeztették a közlekedők biztonságát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.01.05 02:31

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.01.04 22:53

@terabit:
Beszélgetésünk örömére meg is rendeltem egy dashcam-et az ebay-en. 20 ezresbe kerül, ha nem bukik meg a vámon.
4K videó, beépített GPS, videóra rögzíti a sebességet (bekapcsolható), külön file-ba is pakol ami Google térképen elhelyez minden adatot, Wifi (pl telefonhoz), USB és HDMI kimenet + minden amit el lehet képzelni. :-)
Nem offolok tovább...
Ja, dicsekedtem! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.01.04 19:19

@antitroll: ezt nem vitatom, de szerintem vannak magyar/EU szabványok és azok használatát előíró jogszabályok az ilyen eszközök pontosságára, de ez már jogszabályi terep, nekem ingoványos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.01.04 18:52

@terabit:
A kérdés, hogy mekkora pontosságot igényel az adott gyorshajtás bizonyítása?
Ha ezt figyelembe véve teljesen mindegy, hogy 150, vagy 180-al haladt a feljelentett jármű, ha 130 km/h a sebességhatár. Más a büntetési tétel, de az emberek nem csak ettől félnek, hanem a pontoktól.
Nagyobb különbségek adódnak, ha valaki 50 km/h helyett 100-120-al megy. Nem kevés ilyennel már találkoztam lakott településen belül. Ezeket most nem tudják dokumentálni, mert nincs ennek meg a jogszabályi háttere és az eszköz sem a rendőrautókban.
Félreállítják, de maximum figyelmeztetni tudják, ha nem ismeri el a szabálysértést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.01.04 18:06

@antitroll:
Akkor értem. Elsőre arra gondoltam, hogy az autó CAN-jére csatlakozna a rendszer.
A GPS és ezzel a referenciasebesség pontossága fontos egy ilyen rendszerben, egy sima mobillal képtelen vagy megfelelő pontosságot elérni. Ha ráadásul ehhez képest nem tudod megmondani a mért jármű sebességét csak hogy több-e, akkor azt jó eséllyel tényleg elkaszálják egy bíróságon. Bár ez utóbbi csak vélemény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html