Az idei első negyedévben 397 milliárd forintnyi átértékelődési vesztesége keletkezett az államadósságon a magyar államnak, azaz csak a forint gyengülése miatt ennyivel nőtt az adósság - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) legfrissebb adataiból. Az egyéb nagy valuták átértékelődése további 122 milliárd forintos veszteséget okozott, így csak az első három hónapban bő ötszázmilliárd forinttal nőtt az államadósság az árfolyamok kedvezőtlen változása miatt. Ez azonban nem jelent közvetlen kiadást a költségvetés számára - írta a napilap.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. és a Pénzügyminisztérium a múlt heti eurókötvény kibocsátáshoz mellékelt befektetői tájékoztatója azzal számolt, hogy a a GDP-arányos államadósság a tavaly év végi 66,3 százalékról a legenyhébb változat szerint is 70 százalékra emelkedik.

Ezzel szemben a forint gyengüléséből a kormány kézzelfogható, és nemcsak papíron létező hasznot húz, mégpedig az uniós támogatások átváltása révén. A Költségvetési Tanács nyilvánosságra hozott egy pénzügyminisztériumi levelet, amelyből kiderül, hogy idén akár ezer milliárd forinttal magasabb forráshoz juthat az állam az uniós támogatásokból. Banai Péter Benő, a PM költségvetési államtitkára szerint ugyanis a most záruló 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban járó 29,6 milliárd euróból a forint gyengülése miatt "több mint ezer milliárd forinttal nagyobb összegű" uniós támogatás nyerhető ki a kedvezőbb átváltási árfolyam miatt, mint amit a 2020-as költségvetés készítésekor feltételeztek (ugyanis 320,9 forintos euróval számoltak).