A márciusi kamatdöntéssel egy időben hozta nyilvánosságra negyedéves inflációs jelentésének sarokszámait a jegybank, aminek részleteit ma ismertetik.

A koronavírus-járvány következtében a gazdasági kilátások a korábbiaknál nagyságrendileg bizonytalanabbá váltak, ahol a feltételek napról napra változnak. A kialakult helyzet miatt a jegybank átmenetileg szakított azzal a gyakorlattal, hogy egyetlen kitüntetett alappálya köré épüljön a prognózis

A mostani gyakorlat értelmében az előrejelzés minden változó esetében egy tartományt ad meg, amit két egymással egyenrangú pálya alapján határoztak meg.

Az aktuális előrejelzésekhez az is hozzátartozik, hogy március 19-én volt az utolsó adatvétel, és már azóta is sokat változhatott a világgazdasági körkép.

A sarokszámok alapján az MNB is számottevő visszaeséssel számol a gazdaságban, 2020-ra jelenleg az össztermék 2,0-3,0 százalékos bővülését kalkulálja. Decemberben ez az érték még 3,7 százalék volt. Ehhez képest a 2021-es prognózist javítottak. Jelenleg akkorra 4,0-4,8 százalékos javulást várnak, decemberben 3,5 százalék volt az előrejelzés.

Jelentős kockázatok vannak, de bátran lehetünk optimisták - mondta Balatoni András igazgató az MNB jelentést bemutató sajtótájékoztatóján.

Az MNB szerint a lakossági fogyasztás idén is tud bővülni. Nagyon magasak voltak a háztartási megtakarítások az elmúlt idők bérfejlesztései nyomán, így meglehet a 2 százalékpontos növekedési többlet az uniós átlaghoz képes, amivel folytatódhat a felzárkózás.

A GDP fele a háztartások fogyasztási kiadása. Ennek a visszaesése nem lesz jelentős, elég körülnézni a boltokban, az első negyedév erős lesz. -Tisztában vagyunk, hogy ez a fogyasztás nem fog megismétlődni a második és harmadik negyedévekben, de megmaradhat így is a bővülési pálya - mondta Balatoni.

Úgy látjuk, hogy piacok működéséhez elengedhetetlen a bizalom helyreállítása a piacokon - mondta Balatoni. Most még csak a hangulati mutatókból tudnak kiindulni, de most kell lépni, a tényleges statisztikák beérkezésével már késő lesz. A várható visszaesés már mind a termelésben, csakúgy mint a tőkepiacokon látszanak.

Jelentős kockázatok vannak, de bátran lehetünk optimisták - mondta Balatoni András igazgató az MNB jelentést bemutató sajtótájékoztatóján. Napról napra esnek vissza az elemzők és a nemzetközi szervezetek előrejelzései. Balatoni kiemelte, hogy különösen változékony környezetben kellett múlt héten lezárni a jelentést.

Ha egyetlen hónappal tovább tart a járvány okozta válság, vagy ennyivel rövidebb lesz, már akkor jelentősen kisebb, vagy magasabb lehet a GDP szintje, így nagyon nagy kockázat övezi ezt a prognózist.

Azért hiszünk a V típusú visszapattanásban a második félévben, mert 2002 és 2003-ban Hongkongban is egy hasonló példából lehet kiindulni, ott is a SARS járványból tudott relatíve gyorsan kilábalni a helyi gazdaság - mondta Balatoni.

További támaszt jelent a jövőre nézve, hogy nem csak Magyarország, hanem a teljes visegrádi régiónak jók a fundamentumai, ez segíthet, hogy visszatérjünk hamar a pályára.

Makrogazdasági szinten összességben megmarad az inflációs mutató a középtávú, 3 százalékos céljához szabott plusz-mínusz egyszázalékos tűréssávban, idén alacsonyabb, jövőre magasabb szinteken. A Napi.hu kérdésére Balatoni elmondta, a mostani rendkívüli változékonyságra való tekintettel sincs napirenden a meglévő inflációs cél felülvizsgálata.

Az MNB várakozása szerint az államadósság csökkenése a növekvő hiány ellenére fenntartható, továbbá a devizaarány mérséklése is folytatódhat, ami kifejezetten jó hír, ha a devizaárfolyamok hatását kell vizsgálni.