Változás jön a kórházakban - egy nap után hazaküldhetik a nőket

Akár már a szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával egy friss rendeletmódosítás tervezete szerint - ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.
K. Kiss Gergely, 2017. június 22. csütörtök, 13:15
Fotó: Napi.hu

Mindez csak problémamentes terhesség és szülés után, az édesanya kérésére történhet ugyan, de félő, hogy a szakember- és helyhiány miatt a kórházak javasolják majd a nőknek, hogy menjenek haza, esetleg el is küldik őket - olvasható a lapban.

A tervezet szerint a normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési testtömegű újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37. és a 41. terhességi hét között történt. Feltétel még mások mellett, hogy a terhesség problémamentes, az újszülött pedig spontán jöjjön a világra, és jó állapotban legyen.

Herczegh Szabolcs szülész-nőgyógyász a témával kapcsolatban hangsúlyozta: nagy dolog, hogy Magyarországon nem "szórják ki" a nőket a szülés után a kórházból úgy, ahogy azt Nyugat-Európában teszik, ahol a költségek miatt akár már 12 órával a gyermek világra jötte után menni kell.

A magánintézményben már most is létezik úgynevezett ambuláns szülés, ami azt jelenti, hogy a szülés után 24 órával hazamehet az anya és a baba. Ezt az opciót viszont nagyon kevesen választják, náluk a kismamák körülbelül 5 százaléka; általában azok, akiknek már nem az első szülése volt.

A tervezet szerint 24 óra után az intézményből való hazabocsátás csak abban az esetben alkalmazható, ha azt minden érintett egészségi állapota indokolja, ezért pedig az intézeti elbocsátó orvos a felelős. Ha valaki annak ellenére szeretné hazavinni a babáját, hogy ezt a gyermekorvos nem hagyta jóvá, a magánkórházakban alá kell írnia egy dokumentumot arról, hogy a tájékoztatás ellenére, saját felelősségre viszi el a kicsit. Így ez már nem az orvos felelőssége.

Egy kórházakat érintő másik fontos rendelettervezetről itt írtunk.

HOZZÁSZÓLÁSOK