Változás jön hétfőtől a boltokban - itt az új szabály!

Módosított egy szabályon a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután a kiskereskedelemben gyakorlattá vált, hogy a tojás kilogrammjára számított legmagasabb egységárat az előírtnál kisebb méretben jelölték. Mindez alkalmas a vevők megtévesztésére.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 19. vasárnap, 08:50
Fotó: Napi.hu

A hétfőtől életbelépő rendeletmódosítás szerint a tojás egységárát jelző számértéket az eladási, darabár számértékével azonos méretben kell ezentúl feltüntetni. A vevőbarát rendeletmódosítás segíti, hogy a vásárlók számára azonnal összehasonlítható legyen az eltérő méretű és tömegű tojások darabára a súlyra vetített egységárral. Az eddigi négy (S, M, L és XL) méretkategória szerint osztályozott tojásoknál ugyanis nem feltétlenül jelent meg a tényleges súly szerinti különbség, így a súlyra vetített ár nem volt olcsóbb a kisméretű tojásoknál a nagyobb méretűekhez képest.

A rendeletmódosítás az NGM közleménye szerint egyúttal a hazai tojástermelők érdekeit is védi, hiszen az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kisméretű (A-minőségű, ipari) tojás importja, ami sok esetben - a látszólagosan olcsóbb eladási ára miatt - hátrányosan érintette a magyarországi gazdák által termelt, magasabb kategóriába sorolt tojások értékesítését. (Elárulták a magyarok, hogyan választanak élelmiszert.)

A Magyar Közlönyben decemberben megjelent jogszabályváltozás, "A termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet módosítása" március 20-tól lép hatályba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rumpundli, 2017.03.19 12:05

Dolgozik a sóhivatal. Mi meg bosszankodhatunk! Átírathatják az így kezdődő recepteket: Végy két közepes tojást... A törvényhozóknak ez magas?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html