Szigorúbban ellenőrizné a kormány a kőolajtermékek hazai felhasználását, ennek érdekében a kőolajtermékek jelölésével és ellenőrzésével egészíti ki a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) feladatkörét. A behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter nevéhez fűződő, csütörtökön benyújtott törvényjavaslat szerint a módosítás célja a kőolajtermékek forgalmazásához kapcsolódó adók beszedési hatékonysága növelése. Az ellenőrző és jelölő rendszernek folyamatosan lehetővé kell tennie a szabad forgalomba bocsátott, behozott és felhasznált kőolajtermékek megfigyelését. Az MSZKSZ-nek termékcsoportonként különböző ellenőrző-jelölő anyagot kell használnia. Ennek érdekében a kőolajtermékeket előállító, forgalomba bocsátó, behozó vagy importáló társaság köteles együttműködni a jelölést és ellenőrzést végző szövetséggel.

A részletes indoklás szerint a változtatásra annak érdekében kerül sor, hogy a kőolajtermékek felhasználása szorosabban nyomon követhetővé váljon, és ezáltal az MSZKSZ feladatainak ellátásához és működéséhez szükséges bevételek számítása megalapozott legyen. Ezért a szövetség gazdálkodásának főbb területei közé bekerül az ellenőrzési és jelölési tevékenység annak érdekében, hogy bevételeit e célokra is fordíthassa.

A kormány a szerdai Magyar Közlönyben ismertetett határozatában felhívta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletezõ Szövetség bevonásával március végéig dolgozzon ki olyan javaslatot, amely alapján az előírt ellenőrző és jelölő rendszer alkalmazható legyen az üzemanyagokkal kapcsolatban, a jövedéki adó és az általános forgalmi adó fizetési kötelezettség elkerülésével összefüggő tevékenység felderítésére, illetve megakadályozására.

A kormányhatározat a gazdaságpolitikáért felelős minisztert olyan jogszabály kidolgozására szólította föl július végi határidővel, amely lehetővé teszi, hogy a jelölő és ellenőrző rendszer bevezetéséből és működtetéséből eredő többlet adóbevételt a következő adóévben adócsökkentésre lehessen fordítani. Azzal kapcsolatban egyelőre nem áll rendelkezésre információ, hogy a kabinet tervezi-e, ha igen melyik adó csökkentését.

A változtatás eszközfejlesztési igénye minden esetre első körben plusz kiadásokat róna a forgalmazókra, ami akár az üzemanyagok drágulását is okozhatja.

A bekeverési terv már tavaly év végén felbukkant  a biztonsági földgáztárolási törvény módosításához benyújtott Rogán Antal féle indítványban. A javaslat a változtatást azzal indokolta, hogy "a lefolytatott felmérések szerint" a benzinkutak közel felénél tapasztalható volt valamilyen hiányosság vagy visszaélés a származás tekintetében.