Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárca közleményében úgy fogalmazott, az országgyűlési vitára váró javaslat hozzájárulhat az idősek ellátásnak erősítéséhez, az idős ellátással foglalkozó otthonok férőhelybővítéséhez. Olyan új típusú intézmények jöhetnek ugyanis létre, amelyekben magasabb összeg fejében szélesebb körű szolgáltatásokat vehetnek igénybe az idősek - fejtették ki.

A módosítás nem érinti a meglévő idős otthonokban gondozottak ellátását és az államilag támogatott férőhelyeket. Jelenleg működő idősek otthona ugyanis nem alakulhat át, csak újként létrehozott intézmény működhet az új formában és azok állami támogatást nem vehetnek igénybe.

Az Emmi kitért arra is, a kormány a jövő évben is átvállalja a minimálbér és garantált bérminimum emeléséből adódó többletkiadásokat az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális intézményektől. Az állam ezzel férőhelyenként mintegy egymillió forint támogatást nyújt az idősotthonok működtetéséhez, ami 48 százalékos támogatásemelkedést jelent.

A minisztérium hangsúlyozta továbbá, a 2020-as költségvetésben az ideinél 40 milliárd forinttal több forrás jut szociális intézmények finanszírozására.