A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Fokozott óvatosságra inti a lakásukat bérbe adókat a lakásbérleti piac átalakulása, a bérleti szerződésben vagy annak mellékleteként tételesen és beazonosíthatóan kell felsorolni a lakásban található felszerelési tárgyakat, illetve nem árt előkeresni a megszerzésüket igazoló számlákat. A bérlők tömegét korábban jellemzően a diákok, illetve az átmenetileg az adott városban dolgozók adták, jelenleg azonban olyan "kényszerbérlők" dominálnak, akik saját ingatlanjaikat különböző okok miatt elvesztették, és akár további adósságokkal is rendelkeznek − állítják a lapunk által megkérdezett ingatlanközvetítők. A lakásbérleti árak közben idén is átlagosan 5 százalékkal csökkentek.

A bérbe adók egyre gyakrabban szembesülnek a problémával, hogy a bútorozottan, jól felszerelten kiadott lakásaikban végrehajtó jelenik meg a bérlőnél, és a beszámolók szerint gondolkodás nélkül vinné az ott található értékesebb tárgyakat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Napi Gazdaság kérdésére adott válaszából kiderül, ezt teljes joggal meg is teheti. Az adóvégrehajtó ugyanis az adós címén folytatott helyszíni eljárásban a foglalás alól nem mentes, valós piaci értéket képviselő ingóság lefoglalásától akkor tekint el, ha a helyszínen igazolják, hogy az nem az adós tulajdona.

Csak a számla az elfogadható igazolás

Az adóhivatal szerint az adós által életvitelszerűen használt − akár bérelt − lakásban található ingóságokról alapos okkal feltételezhető, hogy az ő tulajdonát képezik. A lefoglalás elkerüléséhez a tulajdonjogot a megfelelő dokumentumokkal (például számlával vagy adásvételi szerződéssel) kell igazolni, az adós vagy bárki más nyilatkozata ehhez nem elegendő.

Jogorvoslatra az úgynevezett igényper intézménye szolgál, amely a végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyak tulajdoni viszonyait tisztázza. A pert a végrehajtást kérő ellen kell megindítani, az érintett vagyontárgy lefoglalását pedig a bíróság döntése oldhatja fel. Az igényper akkor halasztó hatályú a vagyontárgyak eladása szempontjából, ha a lefoglalást követő 8 napon belül indítják el, a későbbiekben erre csak akkor van lehetőség, ha a bíróság a végrehajtási eljárást külön kérelemre felfüggeszti.

Az egyedi azonosítóval nem rendelkező vagyontárgyak tulajdonjogát is a vásárlást igazoló számla alapján tisztázzák, az adóvégrehajtó a helyszínen bemutatott dokumentumot elfogadja, és ebben az esetben nem foglalja le az érintett eszközöket. Az igényperben azonban már a bíróság ítéli meg a bemutatott dokumentumok bizonyító erejét.