Varga Mihály: Kína vonzónak tartja Magyarországot

A következő években is Közép-Kelet-Európa lehet a kontinens növekedési motorja, ennek is köszönhető, hogy Kína vonzó befektetési célpontnak tartja Magyarországot - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Csiang Csien-csinggel, a Kína-Közép-Kelet-Európa tőkebefektetési alap (SINO-CEE Fund) elnökével folytatott tárgyalását követően a szaktárca közleménye szerint, amit az MTI ismertetett.
Domokos Erika, 2019. április 18. csütörtök, 18:59
Fotó: Getty Images

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság jóval az uniós átlag feletti növekedési ütemével, a csökkenő adóterhekkel és versenyképes üzleti környezetével egyre jobb lehetőségeket kínál a befektetők számára.

Kína és Közép-Kelet-Európa 16 országa által 2016-ban létrehozott kormányközi együttműködés célja a két térség gazdasági fejlődésének előmozdítása. Kína legnagyobb bankja, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank a közép-kelet-európai befektetések támogatására hozta létre a 10 milliárd euró összegű Kína-KKE Alapot, amelyhez Magyarország képviseletében az Eximbank is csatlakozott.

A megbeszélésen áttekintették a magyar befektetési lehetőségeket is, amelyekre leginkább az infrastruktúrafejlesztés, az ipari gyártás és az agrárium területén nyílhat először lehetőség.

A közlemény szerint a felek egyetértettek abban, hogy a kínai vállalatoknak Magyarország továbbra is jó befektetési célpont, a magyarországi kínai eredetű befektetések értéke meghaladja a 4 milliárd dollárt, az itt működő kínai vállalatok jelenleg több mint 15 ezer embernek adnak munkát.

A pénzügyminisztériumi közlemény nem tért ki a Budapest-Belgrád-vasútvonal több mint 500 milliárd forint értékű korszerűsítésére, amit a kínai áruk szállítása érdekében kínai hitelből, kínai vállalatokkal valósítana meg Magyarország - a szerk. A közelmúltban Varga Mihály azt közölte, hogy a fejlesztés fővállalkozói szerződéseinek előkészítése jó ütemben halad, a tervek szerint a pályázatot elnyerő konzorciumról akár április végéig döntés születhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2019.04.19 10:34

@matura: Milyen ti pénzetek ??? Talán vissza tettétek amit a ballibek elloptak ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.04.19 10:10

Miután tisztára nyalták 01g keleti nyitásával majd a letelepedési kötvényével több 10000 ügynököt beimportáltak adófizetők pénzén az országba, majd mi pénzünkön kínai dolgozókkal kínai érdeket szolgálva semmibe vesző vasutat , tehát látják, hogy korruptak vagyunk mint a pincsi, tetszünk nekik, legalábbis az áruló fidesz réteg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html