Varga Mihály: közeleg az aranykor vége

Lassulás már van, de komoly visszaesés, recesszió még nincs – összegezte Varga Mihály a világgazdasági folyamatokat és a magyar kilátásokat az 57. Közgazdász Vándorgyűlés záró plenáris ülésén tartott előadásában Nyíregyházán.
Szabó Zsuzsanna, 2019. szeptember 7. szombat, 14:33
Fotó: MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

Egy korszakhatárban vagyunk, vagyis az aranykor, ami mögöttünk van, kezd véget érni - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 57. Közgazdász-vándorgyűlésén, Nyíregyházán a Portfolio.hu tudósítása szerint.

A romló külső környezet az Európai Unióra és Magyarországra is hatni fog, de jelenleg még nincs recesszió - tette hozzá. A kínai gazdaság növekedése lassul, de még mindig 6 százalékkal bővül, az USA GDP-je 2 százalék körüli mértékben nő, azonban az EU növekedése ennél is lassabb. A német ipar már közel egy éve gyengélkedik, azonban a szolgáltató szektorban még nincs visszaesés - értékelte a helyzetet a pénzügyminiszter, aki szerint a szolgáltató szektor jó teljesítményénének köszönhető, hogy még nincs recesszió. Azonban az üzleti bizalom 2012 óta nem volt ilyen alacsony Németországban - mutatott rá a pénzügyminiszter.

Nem úgy lesz!

A Portfolio.hu szerint Matolcsy György MNB-elnök a közgazdász vándorgyűlésen arról beszélt, hogy a német problémák 6-9 hónap alatt begyűrűznek Magyarországra. Varga ennek elletmondva kijelentette: a német ipar lassulása nem gyűrűzik be Magyarországra.

Nem igaz, hogy 6 hónap alatt begyűrűzik hozzánk a német ipar lassulása, ugyanis ők már közel egy éve lassulnak, és nálunk ennek nyoma sincs.

Varga szerint ennek egyebek mellett az az oka, hogy prémium autógyártók jöttek Magyarországra, amelyek jól teljesítenek.

Repeszt a magyar gazdaság

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály a magyar gazdaságról elmondta, hogy az első félévi 5,1 százalékos GDP-bővülés 2,4 százalékát a belső motorok, 1,6 százalékát a kormányzati intézkedések - az adó- és bérmegállapodás, a lakhatást segítő intézkedések, az állami beruházások, a Versenyképesebb Magyarországért Program és a Gazdaságvédelmi Akcióterv -, 0,9 százalékát a külső kereslet adták, és a növekedéshez csupán 0,2 százalékkal járultak hozzá az uniós források.

Varga szerint az is jó jel, hogy a magyar gazdaság szereplői - a 2008-as válsághoz képest - jelentős tartalékkal rendelkeznek. A lakosság és a vállalatok eladósodottsága alacsony szinten van, a magyar bankrendszer sokk-ellenállóképessége jó, az államháztartás tartalékai magasak, az államadósság deviza- és külföldiek kezében lévő aránya jelentősen csökkent, a foglalkoztatás aránya átlépte a 70 százalékot.

Varga szerint több tényezőre kell figyelni a jelenlegi helyzetben:

  • Fontos megőrizni az egyensúlyt. A fiskális túlköltekezést és a tartalékok felélését el kell vetni, mert a fiskális szigor ad nekünk hitelességet.
Az nem megy, hogy azt mondjuk, hogy csináljunk nullás költségvetést az egyik évben, a másik évben pedig azt, hogy kezdjünk el költekezni

- fogalmazott a Portfolio.hu szerint.

  • Meg kell próbálni a beruházási rátát magas szinten tartani, hogy a felzárkózási ne törjön meg.
  • Kiszámítható, stabil árfolyam kell. A befektetők számára egy komoly aggodalom, ha nem stabil a deviza, és a munkavállalók bérnövekedése is elveszik, ha leértékelődik a forint.
  • A munkaerő-tartalék mozgósítása is fontos. Vissza kell terelni az elsődleges munkaerőpiacra a közmunkásokat és munkanélkülieket. Emellett Varga a nyugdíjasok és a nők foglalkoztatottságát is emelné.
  • A szakpolitikai javaslatok végrehajtása.
  • Növelni kell a vállalatok versenyképességét, különösen kis- és közepes vállalatokét.
  • Meg kell őrizni a politikai és pénzügyi stabilitást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

stat, 2019.09.08 21:57

Kinek aranykor? Fellegekben járnak, halvány dunsztjuk sincs , hogy a nagy többségnek nem volt aranykor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2019.09.08 12:20

HAHAHA micsoda javaslatok.Nagyívben sz@rtok a stabilitásra a munkavállalókra, csak a strómanok teletömése a számít. Nem is szavaz ezekre senki csak a síkhülye nyuggerek, meg a kilo krumpliért megvett bengáliak.
Moslék tolvaj bagázs!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.09.08 10:14

"Fontos megőrizni az egyensúlyt. A fiskális túlköltekezést és a tartalékok felélését el kell vetni, mert a fiskális szigor ad nekünk hitelességet."
Így van! Vargának adok igaza ebben Matolcsyval szemben. Nincs itt még az ideje a fiskális lazításnak. Még akkor sem ha a német visszaesés begyűrűzik. A lényeg a 2%-os GDP növekedési többlet fenntartása az eurozónához képest mindenáron! Igen, lehet sz@rabb évek jönnek, de akkor is ez az egyetlen járható út. Bár lenne még pár stagnálós évünk (nem kell feltétlenül növekedés sem az Unióban), annyi elég lenne. Ha jön az összeomlás akkor viszont szívni fogunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Northop, 2019.09.07 20:57

Nem hogy 6-9 hónap a begyűrűzés, hanem sokkal előbb.. Az autóipari beszállító cégeknél dolgozókat kell kérdezni, akik rálátnak a rendelésekre.. Más a kollégáimnak februárban mondtam, hogy bajok lesznek, de nem hittek nekem, többen belevágtak a házépítésbe, kocsi vásárlásba persze hitelből.. Most meg vakarózhatnak, mert már ebben a negyedévben elindulnak a leépítések... Szóval ennyit. Ha becsuklik a német autóipar, akkor a magyar gazdaság megnézheti magát..
Azért Varga úr nyugodtan mantrázhatja, hogy nincs baj.. Bár igaza lenne, de szerintem nincs..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.09.07 20:47

@Rothim: Milyen diplomás nem talál manapság munkát???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html