Varga: az utolsó komoly akadály is elhárul

Egészséges kompromisszum a jegybanktörvény új módosító csomagja Varga Mihály tárca nélküli miniszter szerint.
MTI-Eco, 2012. június 18. hétfő, 11:40
Fotó: Napi.hu

Varga Mihály tárca nélküli miniszter egészséges kompromisszumnak nevezte azt a jegybank-törvényt módosító javaslatcsomagot, amelyet ezen héten nyújtanak be a parlamentnek, és amelynek elfogadása után elkezdődhetnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) egy elővigyázatossági megállapodásról. Varga az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hozzátette: úgy tűnik, a mostani hétvégén sikerült lezárni azokat a megbeszéléseket, amelyek a jegybanktörvényre vonatkoztak, és sikerült előkészíteni azt a módosítást, amelyet a parlamentnek be tudnak adni. "Ezzel az utolsó komoly akadály is elhárul az elöl, hogy a tárgyalásokat megkezdhessük" - emelte ki.

Az IMF-fel és EU-val folytatandó tárgyalásokat vezető miniszter elmondta: a korábban a parlamentnek benyújtott módosító javaslatot vissza fogják vonni, és helyette az új, a jegybank és az Európai Központi Bank (ECB) korábbi felvetéseit, és az IMF észrevételeit is magában foglaló módosítást fogják beterjeszteni. Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan megerősítő levelet fog küldeni Brüsszelbe a monetáris tanács létszámának bővítésével és az új jegybankalelnök kinevezésével kapcsolatban José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, amely arra vállal kötelezettséget, hogy a mostani jegybanki vezetés hivatalban maradásáig, 2013 márciusáig sem új alelnök, sem új monetáris tanácsi tagok jelölésére nem kerül sor - emelte ki.

Többet akartak

"Hosszú időn keresztül ennél többet akartak a szakértői bizottságban, ami az ECB mellett működik" - jelezte. Kiemelte: sikerült olyan kompromisszumot elérni, amely azt tartalmazza, hogy törvénynek erre vonatkozó pontjai maradnak, bár itt a módosításba bekerül egy olyan pont, amely arról szól, hogy a monetáris tanács belső tagjainak arányát nem haladhatja meg több mint kétszeresével a külső tagok aránya.

Amennyiben ezt a módosító-csomagot elfogadják, akár már júliusban le lehet ülni tárgyalni - közölte.

A hétvégén még az egyeztetések folytak, többször beszélt a jegybank elnökével, úgy tűnik, hogy a jegybank is partner lesz abban, hogy erről a közös kompromisszumról egy támogató levél szülessen - jelezte.

Arra a kérdésre, hogy a görög választások eredménye hatással lehet-e a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalásokra, azt válaszolta, "Szerintem nem, nem látok ilyen nagyon direkt összefüggést, természetesen az IMF nem egy korlátlan bank, ....ha onnan plusz forrásokat hívnak le más országok, az nyilván megnehezíti, hogy akár mi, akár más ország megállapodást tudjon kötni a valutaalappal." "Mi abban a helyzetben vagyunk, hogy egy olyan elővigyázatossági megállapodást szeretnénk kötni, ahol a pénzt nem kívánnánk felhasználni" - tette hozzá. "Nekünk a biztonsági hálóra van szükségünk, ha kötünk egy megállapodást a valutaalappal, akkor nem feltétlenül kell le is hívni ezt a keretet, mert az csak növeli az államadósságot" - emelte ki.

Amennyiben van megállapodás, a mostani kockázati felárak, a mostani kamatszintek is csökkenni fognak. Mindenki azzal kalkulál, hogy megállapodás esetén a CDS-felár is csökkenhet, ezért "talán ...könnyebben tud az ország a piacokra visszamenni, és piacokról finanszíroznia magát."

Megerősítő feltétel

Az Európai Bizottság már elfogadta, hogy a magyar gazdaság az államháztartási hiány szempontjából fenntartható pályára kezd állni, és 2012-2013-ban már garantálni tudjuk a GDP-hez mért 3 százalék alatti hiányt, az IMF mérlegelni kezdte az adatokat, számukra is garanciát jelent az, hogy az Európai Bizottság szűrőjén a beterjesztett konvergenciaprogram átment - jelezte. Ez is megerősítő feltétel volt, ami a jegybank törvény-módosítással lehetővé tudja tenni, hogy a tárgyalások meginduljanak - mondta Varga Mihály.

A miniszter a tranzakciós adó bevezetésével kapcsolatban az Echo Tv Heti mérleg című műsorában egyetértett azzal, hogy azoknál a cégeknél, cégcsoportoknál, ahol belső pénzmozgás van, fennáll a veszélye annak, ha túlságosan nagynak érzik a terhet, akkor külföldre, más országok bankjaiba helyezik ki pénzforgalmukat. Ennek kedvezhet az is - amit a kormány eddig még nem vett figyelembe -, hogy július elsejétől életbe lép az úgynevezett SEPA (Single Euro Payments Area) rendszer - jegyezte meg. Az európai gazdaságokban ezután bármelyik bank vezethet külföldön - akár Németországban vagy épp Ausztriában - forintszámlákat, és működtethet forintelszámolást.
Nem volna szerencsés, hogy a cégek tömegesen az országhatáron túlra vigyék a pénzforgalmunkat, ezért erre a problémára a kormányzatnak meg kell találnia azokat az eszközöket, amelyekkel Magyarországon belül tartható a pénzmozgás - emelte ki hozzátéve, a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény még az Országgyűlés előtt van és adott az esély arra, hogy a felvetődött kérdésekre a kormány megfelelő válaszokat adjon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gybognarjr, 2012.06.19 03:03

Számomra szokatlan, hogy egy rablóbanda kormány sokszorosan túlfizetett idiótái immár két és fél éve hazudhatnak munkájuk minden percében és ezért nem kapnak életfogytiglani börtönt. Igaz én demokráciában élek, ahol felelősségget kell válallni mindenkinek a cselekedeteiért és kijelentéseikért, ha bűnt követ el valaki, azt felfedezik, komoly büntetés jár érte. A Varga, a Viktor, a matolcs, lézer jancsi, és a többi gazember viszont egy szép kis simicskázo fasiszta diktatúrában foszthatják ki a népet, büntetlenül. EGYENLŐRE!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2012.06.18 21:56

A szokásos forgatókönyv: a törvényből még egy szót sem ismerhetünk, de azt tudjuk, hogy korszakalkotó nemzetközi siker, minden probléma elhárult... :DDD
Misikém, nem kellene megvárni a másik fél reakcióját? Ha beszállsz a pávatáncba, gyorsan el fog ám olvadni a személyes hitelességed...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html