Azt kell elérni, hogy 3-5 százalék közötti tartományban gyarapodjon a gazdaság. A második negyedévben elért 2,6 százalékos mutató megfelelő kiindulópont lehet - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek.

Összetett intézkedéssorozaton dolgozik a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a lépések a gazdaságnak adnának újabb lökést. A szaktárca vezetője a lapnak azt mondta: az előkészítő munkákkal feltehetően szeptemberben elkészülhetnek. Ezt követően kerülhet az intézkedéscsomag a kormány, illetve ha szükséges, az Országgyűlés elé.

Az a cél, hogy Magyarország gazdasága a következő években legalább 3-5 százalék közötti növekedést mutasson fel, ehhez azonban több területen is segítő intézkedésekre van szükség. Tenni kell például a hazai munkanélküliség további mérsékléséért, a jelenlegi öt százalék körüli szintet háromszázalékosra kell leszorítani. - Ha ezt elérnénk, lényegében teljes foglalkoztatásról beszélhetnénk Magyarországon - mondta Varga Mihály.

Ezzel párhuzamosan enyhíteni kell a munkaerőhiányt például a foglalkoztatást segítő intézkedésekkel és átképzési programok indításával. A kitörés lehetőségével kecsegtető iparágak - például a gyógyszeripar, a vegyipar, a zöldenergia-ipar és a turizmus - fejlesztése sem maradhat el. Ráadásul a térségbeli országokat, a közvetlen versenytársainkat sem veszíthetjük szem elől.

A tárcavezető szerint a további fejlődéshez megfelelő kiindulópontot ad az ország jelenlegi helyzete. Példaként a statisztikai hivatal tegnapi közlését idézte fel, mely szerint a második negyedévben - az előző év azonos időszakához viszonyítva - 2,6 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. - Az adat több szempontból is fontos - fogalmazott Varga Mihály. Először is azért, mert beigazolódott, hogy az előző negyedévben kivételes, egyszeri események miatt lassult 0,9 százalékra a növekedés.

Az év elején a hazai autóipar termelésében változás állt be, s alacsony volt az uniós források felhasználása is - emlékeztetett a miniszter -, ám ha ilyen események nem következnek be, a magyar gazdaság stabilan képes tartani a jelenlegi növekedési ütemet. A második negyedévben sem a várt mennyiségben érkeztek az uniótól a források, ennek ellenére is 2,6 százalékos volt a bővülés. - Ez azt bizonyítja, hogy a magyar gazdaság nem függ olyan mértékben az uniós pénzektől, mint azt manapság sokan hangoztatják - mondta a lapnak a miniszter.