Varga: gazdaságélénkítő csomagot készít a kormány

Az eddiginél is jobb teljesítményre ösztökélné a kormány a gazdaságot, ezért több területet is érintő élénkítőcsomagon, köztük a foglalkoztatás növekedését segítő intézkedéseken dolgozik a szaktárca – írja a Magyar Idők. A kitűzött cél az évi 3–5 százalékos növekedés.
Napi.hu, 2016. augusztus 13. szombat, 09:09
Fotó: Napi.hu

Azt kell elérni, hogy 3-5 százalék közötti tartományban gyarapodjon a gazdaság. A második negyedévben elért 2,6 százalékos mutató megfelelő kiindulópont lehet - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek.

Összetett intézkedéssorozaton dolgozik a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a lépések a gazdaságnak adnának újabb lökést. A szaktárca vezetője a lapnak azt mondta: az előkészítő munkákkal feltehetően szeptemberben elkészülhetnek. Ezt követően kerülhet az intézkedéscsomag a kormány, illetve ha szükséges, az Országgyűlés elé.

Az a cél, hogy Magyarország gazdasága a következő években legalább 3-5 százalék közötti növekedést mutasson fel, ehhez azonban több területen is segítő intézkedésekre van szükség. Tenni kell például a hazai munkanélküliség további mérsékléséért, a jelenlegi öt százalék körüli szintet háromszázalékosra kell leszorítani. - Ha ezt elérnénk, lényegében teljes foglalkoztatásról beszélhetnénk Magyarországon - mondta Varga Mihály.

Ezzel párhuzamosan enyhíteni kell a munkaerőhiányt például a foglalkoztatást segítő intézkedésekkel és átképzési programok indításával. A kitörés lehetőségével kecsegtető iparágak - például a gyógyszeripar, a vegyipar, a zöldenergia-ipar és a turizmus - fejlesztése sem maradhat el. Ráadásul a térségbeli országokat, a közvetlen versenytársainkat sem veszíthetjük szem elől.

A tárcavezető szerint a további fejlődéshez megfelelő kiindulópontot ad az ország jelenlegi helyzete. Példaként a statisztikai hivatal tegnapi közlését idézte fel, mely szerint a második negyedévben - az előző év azonos időszakához viszonyítva - 2,6 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. - Az adat több szempontból is fontos - fogalmazott Varga Mihály. Először is azért, mert beigazolódott, hogy az előző negyedévben kivételes, egyszeri események miatt lassult 0,9 százalékra a növekedés.

Az év elején a hazai autóipar termelésében változás állt be, s alacsony volt az uniós források felhasználása is - emlékeztetett a miniszter -, ám ha ilyen események nem következnek be, a magyar gazdaság stabilan képes tartani a jelenlegi növekedési ütemet. A második negyedévben sem a várt mennyiségben érkeztek az uniótól a források, ennek ellenére is 2,6 százalékos volt a bővülés. - Ez azt bizonyítja, hogy a magyar gazdaság nem függ olyan mértékben az uniós pénzektől, mint azt manapság sokan hangoztatják - mondta a lapnak a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.08.16 11:42

@Fricibacsi2: FRICKÓFASZI !!!
Sokszor leírtam neked ,hogy a 2002-2010 közötti 12 000 milliárdos adósság növekedés mire ment el. TE HÜLYE figyelj !!!!!!
A 2002 évi 100 napos program keretében a több mint 860 000 fő állami alkalmazott 50 %-os béremelésére 2-- a felelőtlenűl magasan megállapított nyugdíjakra és az arra fizetett 13-ik havi nyugdíjra 3-- a valutatartalék 22 120 EURÓS növelésére 4-- a MANYUP nevű takarékbetét gyüjtésére . Úgy lett a 2010-es kormányváltáskori adósság 19 933 milliárd,.. Jelenleg a MANYUP hatást is figyelembe véve 30 000 milliárd feletti.
TE VÉGTELEN TÁJÉKOZATLAN SEGGNYALÓ SOROLD FEL A TÖBB MINT 10 500 MILLIÁRD FT FELHASZNÁLÁSÁT. Várom a hazugság áradatodat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.08.15 14:15

@Dakota Summer:

Téynleg, komolyan beszélsz? Új ismeretek birtokába jutottál, amikor ezt írod: "A válság miatt önmagában nem kellett volna az országot menteni, drága. "
Hát vajon miért kellett menteni a magyar valutát ?
Ja, a magyar kormánytól....Persze, majd elfelejtettem.

A válság elhúzódó hatására kellett menteni a nálunk sokkal jobb állapotban levő Szlovéniát is.

Ez a bűbájos kis írás (https://hu.wikipedia.org/wiki/A_2008%E2%80%932009-es_gazdas%C3%A1gi_vil%C3%A1gv%C3%A1ls%C3%A1g_kronol%C3%B3gi%C3%A1ja) összefoglalja az eseményeket.

Magyarország kis hal volt az AIG vagy a Ford mellett. Azokat is a komcsik vezették....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.08.15 12:31

@HauserArnold: A válság miatt önmagában nem kellett volna az országot menteni, drága. A válság mindenhova elért, az országok többségét mégse kellett menteni. Csak azokat, amelyeket olyan lúzerek kormányoztak, mint a Feri.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.08.15 12:25

@Fricibacsi2:

Frickőkém, az országot a szerinted nem is létező pénzügyi válság dobta partra, meg a komcsik, ezért írod - az igazságot, csakis az Igazságot -, hogy: "2008-ban 6 év kormányzás után IMF hitellel mentették meg az országot a csődtől és a kormányváltásig nem tudták a piacról fedezni a forrásokat."

Nem a 6 évi kormányzás, hanem a válság miatt kellett az országot menteni. Megmentették.

A piacról pedig forrásokat vontak be.

"1 milliárd euró összegű devizakötvény-kibocsátás2009. 07. 17.

2009. július 17-én került sor a Magyar Köztársaság idei első nemzetközi kötvénykibocsátására. Az 1 milliárd euró összegű, 5 éves futamidejű évi 6,75%-os fix kamatot fizető papír hozama 3,95 százalékkal haladja meg a referenciának számító euró midswap szintjét. A kötvény főszervezői a Citigroup és az ING pénzintézetek voltak."

http://akk.neo-interactive.hu/hu/oldal/kozlemenyek/kozlemenyek-2/sajtokozlemenyek?page=5

Most már ideje lenne frissíteni a hazugsághálót, Frickő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.08.14 08:38

@stricibacsi2: Mi lenne az orszaggal az ilyen fideszes nyuggerek nelkul mint te.... rossz belegondolni :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html