Varga Mihály késésben van?

A jelek szerint a magyar kormány még csak keresi a forrást a hétfőn beígért nagy munkahelymentéshez.
Domokos László, 2020. április 8. szerda, 11:20
Fotó: Getty Images

A koronavírus elleni védekezés pénzügyi akciócsoportja most azon dolgozik, hogy a további kormányzati lépésekre is legyen fedezet - tette közzé Varga Mihály pénzügyminiszter az akciócsoport megbeszélésének végeztével szerda reggel a Facebook-oldalán.

A miniszter e lépések között sorolta fel a munkaadók bértámogatását, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a beruházások támogatását, valamint a szociális hozzájárulási adó (szocho) és a kisvállalati adó csökkentését.

Ha ez valóban így van akkor kérdéses, hogy mit jelent valójában a Magyar Közlönyben hétfő éjjel megjelent, a költségvetés módosításáról szóló kormányrendelet. A már kedden már hatályba is lépett jogszabály szerint ugyanis a központi költségvetésben felállítottak három alapot (Járvány elleni védekezési alap, Gazdaságvédelmi alap, EU-ból érkező járvány elleni támogatások alapja), amelyek központi kezelésű előirányzatokat tartalmaznak. Továbbá a költségvetés központi tartalékának számító Országvédelmi alapot ezentúl Járvány elleni védekezés központi tartaléka néven költik majd. Ebbe az alapba folyik majd be többek közt az önkormányzatoktól elvenni tervezett gépjárműadó, a kiskereskedelmi különadó, a pártok támogatásának fele, valamint az extra bankadó.

A Gazdaságvédelmi alaphoz került a Nemzeti Foglalkoztatási Alap (NFA) 423,1 milliárd forinttal. Az alap kiadási oldala (az NFA kiadásain kívül) meglehetősen elnagyolt, csupán hívószavak szerepnek benne: a Gazdaságvédelmi program 922,6 milliárdja megoszlik majd a:

  • a munkahely-megtartási program,
  • a munkahely-teremtési program,
  • a kiemelt ágazati programok,
  • a vállalkozások finanszírozása, valamint
  • a család- és nyugdíjasvédelmi program között.

A Gazdaságvédelmi alap fő bevételi lábát pedig elintézték azzal, hogy ide kerül a központi intézmények és programok megtakarításaiból 922,6 milliárd forint. Varga Mihály szerdai szavai viszont arra engednek következtetni, hogy ezek a források még nem állnak rendelkezésre. Vagyis ha abból indulunk ki, hogy a miniszter által nevesített ötből négy tételt (a munkaadók bértámogatása, a beruházások támogatása, a szociális hozzájárulási adó és a kisvállalati adó csökkentése) ebből az alapból finanszírozzák majd, akkor ideje volna sietni - azaz minél hamarabb tényleg meghúzni az állami intézményeknél a nadrágszíjat, és végre tényleg eldönteni, hogy mire mennyivel kevesebbet költenek 2020-ban.

Igaz, csütörtök reggel Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az InfoRádiónak azt mondta, hogy munkaadók bértámogatása - amelynek keretében az állam valamilyen módon 70 százalékban kipótolja a rövidített munkaidőben dolgozóknál a bérezést, három hónapon keresztül - ez viszont csak május 1-től indul.

Már csak azért is érdemes volna sietni, mert az első alap, a Járvány elleni védekezést szolgáló sem túlságosan erős lábakon áll. Bár látszólag százmilliárd forinttal nagyobb a bevételi oldala, mint a kiadási, egyrészt a bevétel között szereplő különadók és adóeltérítések majd csak valamikor a második félévben folynak majd be, másrészt pedig a legnagyobb, 380 milliárdos kiadási tétel (Eldöntött, illetve megvalósult eszközbeszerzések) mellett ott szerepel a megjegyzés, hogy ez az Operatív törzs április 3-ig meghozott döntései szerinti, már teljesített, illetve várható kiadásokat tartalmazza - azaz még jócskán emelkedhet.

A Varga által nevesített ötödik tétel, a 13. havi nyugdíj visszaépítése - amelynek első lépéseként 2021. februárban egyheti pótösszeget visz ki a postás - minden bizonnyal a 2021-es büdzsét terheli majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2020.04.08 16:47

Ugy kene okosnak lenni, hogy MINDEN szakembert, aki talan hozza tudott volna ugatni a temahoz mar messze elkeruli a fideszt. Meg a Banai Petert is ki akartak rugni, de aztan rajottek, hogy SENKI nem fog tudni magyarorszagon koltsegvetest csinalni. Mert nem a Matolcsy meg a Varga itt az isten, hanem a hatterben lapulo szurke Banai. Aztan nagy derrel durral kiegyeztek, azota eldocog az egesz. Csak szolok, hogy gyurcsanyek alatt is o tervezte a koltsegveteseket. Nagy varazslat nem lesz, ha nem akarjak elengedni a koltsegvetest, akkor visszavonjak a korlatozasokat, legalabb 2 hetre, hogy ne b@sszanak ki mindenkit a cegek, masreszt fel lehet keszulni az adoemelesekre. Szerintem meg nyugdijcsokkentes is lesz, csak meg nem mertek elmondani, hogy a nyugdijasoknak is ki kell venniuk a reszuket a karmentesbol.

Ha mas nem, majd az IMF csizmajat csokolgatva meglepik. Akkor ugye a TAO es az osszes baromsaguk ugrik, olimpia, VB versenyek, csarnokok epitese, Paks2 stb. Nezzuk most tudnak-e teli pofaval ugy uvolteni a gazdasagi osszeomlasra, mint 12 eve tettek? Szerintem a Gordon is meg Bokros jobban nyomta, mint ezek a teszetosza fideszes allatok.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.04.08 12:07

Amikor az ember állóeszközbe fektet és nem termelő egységbe, akkor tudomásul kell vennie azt, hogy előbb vagy utóbb csődbe fog jutni. Egy rém gyenge sportágazatba, mint a labdarúgás vagy az úszás, de ide sorolható még a kézilabda is, de főleg a foci (!) őrültség volt ennyi pénzt önteni. Tudom, a felét ellopták, ez büntetőügyi történet, de akkor is. Orbán a valaha volt leghitványabb miniszterelnöke a magyar nemzetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html