Varga nemzetközi pénzügyi intézmény vezetőivel tárgyalt Limában

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves közgyűlése alkalmából Limában tárgyalásokat folytatott több nemzetközi pénzügyi intézmény vezetőjével és számos befektetői csoport képviselőjével - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.
MTI, 2015. október 9. péntek, 16:15
Fotó: Napi.hu

A szaktárca tájékoztatása szerint a nemzetgazdasági miniszter a közgyűlésen találkozott többek között a Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős alelnökével, Cyril Mullerrel, akivel áttekintették a Magyarország és a Világbank közötti aktuális ügyeket, és tárgyaltak a nemzetközi migrációs helyzetről is.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a migrációs helyzet esetében nem csupán magyar, vagy uniós kérdésről van szó, szoros együttműködésre van szükség a kibocsátó és tranzit országokkal annak érdekében, hogy megelőzzék a migráció kialakulását és csökkentsék a migrációból fakadó problémákat - írja közleményében az NGM.

Kiemelten fontos, hogy a válságövezetek szomszédságában nyújtson a nemzetközi közösség komoly és hatékony támogatást, valamint hogy megerősítse a tranzitállamok menekültügyi, migrációs, határigazgatási kapacitásait. Ehhez jelentős pénzügyi források biztosítására is szükség van, ebben kérte a Világbank, mint a kérdésben komoly szakértelemmel rendelkező nemzetközi fejlesztéspolitikai intézmény támogatását is - tájékoztatott a szaktárca.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte azt is, hogy a nemzetgazdasági miniszter a nap folyamán előadást tart a Bank of America Merrill Lynch által szervezett befektetői konferencián, ahol ismerteti a magyar nemzetgazdaság fejlődésének meghatározó kérdéseit és a növekedési kilátásokat.

A közgyűlésen folytatott találkozók során megerősítést nyert, hogy a magyar nemzetgazdaság kilátásait az egyes intézmények várakozásai alapvetően tükrözik, és alátámasztják a kormányzati prognózisokat.

Az IMF néhány napja 0,3 százalékponttal felfelé módosította a magyar gazdaság idei növekedési előrejelzését 3,0 százalékra, míg a 2016-ra szóló, 2,3 százalékos növekedési prognózisát 2,5 százalékra emelte.

Christine Lagarde IMF vezérigazgató és Jim Yong Kim a Világbank elnökének meghívására a miniszter részt vesz a nap végén az élelmiszeripar biztonságáról, fenntarthatóságának globális kérdéseiről, valamint azok gazdasági hatásairól szóló szűk körű miniszteri munkavacsorán - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

HOZZÁSZÓLÁSOK