Veszélyes játékokról döntöttek

Az illetékes minisztérium több mint egy tucat játékot vonatott ki a forgalomból, mert veszélyesnek bizonyultak. Egyes esetekben az eladott terméket is visszahívják.
Komócsin Sándor, 2018. július 30. hétfő, 09:34
Fotó: Pixabay

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a gyermekek biztonsága érdekében több mint ötven különféle fajátékot, felfújható vízi játékot és műanyag babát vizsgált meg, és 15 veszélyesnek bizonyult terméket kivont a forgalomból - derült ki a tárca közleményéből.

A legutóbbi ellenőrzésen jól szerepeltek a fajátékok, az ellenőrzött termékek mindegyike megfelelt az előírásoknak. A 20 vízi játékból mindössze három nem felelt meg a követelményeknek. A 19 játékbabából viszont 12 nem teljesítette a lágyítószer használatát tiltó, korlátozó rendelkezéseket.

A fajátékok esetén a szakemberek a ragasztási szilárdságot ellenőrizték az esetlegesen leváló, fulladásveszélyt okozó kis alkatrészek miatt. A játékbabáknál és vízi játékoknál a vizsgálat tárgya azok lágyítószer tartalma volt, a gyártáskor fel nem használható anyagok mérgezőek, egészségkárosító hatásúak lehetnek. A vizsgálaton megbukott termékek lekerültek az üzletek polcairól, 14 esetben visszavonják az eladott terméket a vásárlóktól.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK