Vészhelyzetbe került a magyar pálinka

A kormány nem tárgyal a pálinkakészítőkkel a termékre kivetett adó emeléséről, amely nyomán az összeomlás fenyegeti patinás magyar termék piacát.
Komócsin Sándor, 2018. június 29. péntek, 09:31
Fotó: Shutterstock

Jövőre hétszáz forinttal emelkedne minden ötven százalék-fokos pálinka fél literjének ára a népegészségügyi termékadó kiterjesztése miatt - mondta a Népszavának Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. Az érdek-képviseleti szerv küzd a terv ellen.

A módosítás előtt a szaktárca nem kérte ki a tanács véleményét, de kaptak ígéretet az egyeztetésre. Bár a kormány világossá tette, hogy teljesítik az azt uniós elvárást, amely szerint a chipsadót az egységes adóztatás jegyében ki kell terjeszteni a pálinkára is, az ágazatban formálódnak az áthidaló javaslatok. Ezekről egyelőre nem nyilatkozott a szakértő.

A hazai kereskedelmi pálinkafőzők tavaly kétmillió liter 50 fokos pálinkának megfelelő 1 millió 50 ezer hektoliterfokot termeltek. Bár ez a mennyiség elvben kétmilliárdos chipsadó-bevételt vetíthet előre, az elnök meglátása szerint az áremelés felezheti a keresletet, ami pálinkafőzők tömegének megszűnését és végül ötmilliárdos adóbevétel-zuhanást eredményezhet.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.29 17:43

Szétbarmolják ezt is, mint mindent. Jön a zugfőzés, a zugvágások, a padlássöprések ideje.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.06.29 17:29

Magyar alkeszbe magyar szeszt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html