Vidékre küldi a fiatalokat a kormány

A fiatalok vidéken maradását, illetve vidékre költözését támogató pályázat indul Esély Otthon címmel - jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.
Szász Péter, 2017. február 27. hétfő, 16:35
Fotó: Napi.hu

A felhívásra háromezer és húszezer lakos közötti települések önkormányzatai pályázhatnak március 6-tól 2019. március 6-ig. Az egyes önkormányzatok 50 és 200 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló pályázat keretösszege tízmilliárd forint.

A lakosságszám mellett a pályázat másik feltétele, hogy az adott településen a 18-35 év közötti korosztály száma csökkenő tendenciát mutasson a KSH adatai alapján. Országszerte 294 ilyen település van. Az Esély Otthon pályázat arról szól, hogy a fiatalok esélyt kapjanak a kistelepüléseken a családalapításra, az otthonteremtésre és a munkavállalásra, valamint esélyt ad a vidéki településeknek is, hogy vonzóak legyenek a fiataloknak.

Szólt arról is, hogy a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 gyorsjelentése szerint a fiatalok munkavállalási kedve és anyagi helyzete is javult 2008-hoz és 2012-höz képest. Egyre több fiatal dolgozik, és csökken körükben a munkanélküliség, a 25 év alatti fiatalok munkanélküliségi rátája 12 százaléka alatt van.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár közölte, a projektek megvalósítására 36-42 hónap, azaz több mint három év áll rendelkezésre, így hosszú távú és kiszámítható támogatások válnak elérhetővé magyar fiataloknak, valamint ezalatt az idő alatt a fejlesztések beépülhetnek a helyi társadalom életébe is - írja az MTI.

Kiemelte, a kormány azért dolgozik, hogy azok a fiatalok, akiknek vonzó a vidéki élet, lehetőségekhez jussanak és megtalálják a számításaikat. Ezt szolgálja a mostani pályázat is, amelynek célja, hogy a vidék népességmegtartó ereje és versenyképessége növekedjen, valamint a helyi települési közösségek erősödjenek - tette hozzá.

Schanda Tamás elmondta azt is: a részt vevő önkormányzatoknak vállalniuk kell, hogy projektek megvalósításával hozzájárulnak a fiatalok helyben maradásához, feltérképezik és koordinálják a helyi munkaerőpiaci igényeket, valamint támogatják a településen élő vagy oda költöző fiatalok kedvezményes lakhatását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2017.02.27 20:47

ez kb. olyan sikeres lesz, mint a gyere haza program
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.02.27 20:22

@mandokilaci: Mit csinálna ? azt mint eddig. Pár jól informált haver majd "elköltözik" a faluból aztán ha megkapja a pályázati pénzt akkor pedig vissza. Legfeljebb nem vadászkastély fog most épülni a polgármesternek vagy a retyerutyának hanem más.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2017.02.27 17:08

Mi a jó túrót csinálnak vidéken ,mondjuk Borsodban vagy Békésben ?Gazdálkodjon 2 hold földön?Ha van egyáltalán neki.De ez már kevés az élethez .Csak nagyban szabad és ugy éri meg gazdálkodni ....ha egyáltalán felfogja az bizony igen kemény munka és nincs szabadság meg üdülés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html