"Viktor, ne légy gyáva, ülj le vitatkozni!"

Mesterházy Attila újra nyilvános vitára hívta a miniszterelnököt.
MTI, Napi.hu, 2014. március 19. szerda, 21:26
Fotó: Napi.hu

Újra nyilvános vitára hívta a kormányfőt, a Fidesz-KDNP listavezetőjét a "kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltje szerda esti érdi fórumán. "Viktor, ne légy gyáva, ülj le vitatkozni!" - szólította fel a miniszterelnököt Mesterházy Attila. A baloldali politikus több mint egyórás beszéde elején azt mondta: Orbán Viktor állítólag a kudarctól akarja megóvni, ezért nem fogadta el a vitára szóló invitálást, de "kár aggódnia".

Az MSZP elnöke - emlékeztetve az 1998-as kampány finisére, amikor Orbán Viktor kihívóként követelte az akkori miniszterelnöktől, hogy nyilvánosan vitassák meg az ország dolgait - hangsúlyozta: ugyanazt a jogot kéri magának a "kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltjeként most, amit Orbán Viktor egykor kiharcolt.

Mesterházy Attila, a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje szombaton már tévévitára hívta ki a miniszterelnököt április 5-ére. Akkor a Fidesz nemet mondott, arra hivatkozva, hogy szerintük nincs valós alternatívát felmutató, kormányzóképes igazi jelölt a baloldalon, ezért vita feltételei sem állnak fenn.

Mesterházy Attila élesen bírálta a négy évvel ezelőtti ígéreteiről szerinte megfeledkező Fideszt, illetve a Fidesz vezette kabinetet és a kormányfőt. Azt mondta, akárhogy kereste, nem találta a rivális párt programját - szerinte egyelőre még arról sem döntöttek, kell-e program -, csupán a víziónak is beillő fő üzenet hangzik el mindenütt: a rezsiharc.

A legfrissebb programüzenet pedig az: "folytatjuk" - idézte Orbán Viktort a baloldali politikus, és óvta az országot a folytatástól, mert szerinte attól az emberek zömének még rosszabbul menne a sora, mint most.

Mesterházy Attila azt mondta, a rezsicsökkentés nem más, mint a Fidesz-kormány elszúrt gazdaságpolitikájának folyománya, hiszen az áremelésekből, illetve a nagy számban bevezetett új adókból befolyt pénzből adtak vissza valamennyit az embereknek.

A "kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltje kemény kritikával illette az általa "közbeszerzéskirálynak" nevezett Simicska Lajost, s rajta keresztül azt a gyakorlatot, amelynek lényege: ha a pályázni készülő vállalkozók megtudják, hogy Simicska valamelyik cége is indul egy tenderen, akkor inkább visszalépnek.

"Állami szintre emelt korrupció, személyre szabott törvények, erőfölénnyel elvett magán- és vállalkozói tulajdon, a földek és trafikok ellopása, haveri körnek való átjátszása" - sorolta a baloldali összefogás, illetve saját érveit Mesterházy annak alátámasztásául, miért kell ennek a hatalomnak mennie.

Szerinte mennie kellene egyebek mellett az euróárfolyam elrugaszkodása miatt is. A politikus utalt arra: amikor az MSZP kormányzása idején 23 napon át 300 forintot kellett adni egy euróért, az akkor ellenzékben lévő Fidesz, illetve Navracsics Tibor frakcióvezető olyan bizalomvesztésnek nevezte ezt a tényt, amely miatt egy kabinetnek távoznia kell. Most mintha megfeledkeznének akkori kijelentésükről - tette hozzá.

Mesterházy Attila a nagyobbik kormánypárt be nem váltott ígéreteit, illetve negatív teljesítményének bizonyítékait sorolva azt mondta: az államadósság 18 éves csúcson van, a "magas foglalkoztatottság" mögött valójában a 200 ezer közmunkással és a kényszerűségből külföldön dolgozó magyarokkal "feldúsított" adatok állnak, az EU-statisztikák szerint minden harmadik ember szegény, s legalább ennyi éhezik.

Kijelentette: hatvan éve nem volt ilyen rossz az ország szociális helyzete, mint most, miközben az oktatásból és az egészségügyből - az ígéretek ellenére - nagyon sok pénzt vettek ki.

Mesterházy Attila a "kormányváltó erők" terveiről is beszélt. Egyebek között azt ígérte, hogy öt társadalmi csoport mindenképp nyerni fog, ha leváltják a jelenlegi hatalmat. A rokkantnyugdíjasok visszakapják nyugdíjas státusukat, rugalmassá válik a nyugdíjba vonulás, 250 ezer valódi munkahely létesül, 100 ezer forintra nő a minimálbér, csökkennek a mikrovállalkozások terhei, s kevesebbe kerülnek majd az alapvető élelmiszerek. Rövidülnek a kórházi várólisták és teljes egészében megszűnik a gyermekéhezés - tette hozzá.

Mindehhez az kell, hogy az emberek menjenek el szavazni, s voksuk leadásánál induljanak ki az elmúlt négy évben szerzett személyes tapasztalataikból - hangoztatta.

A fórumon felszólaló Tóbiás József, az MSZP Pest megyei elnöke azt mondta: "nem lehet bezárni a világot egy kalitkába".
Dorosz Dávid, a baloldali összefogás térségbeli országgyűlési képviselőjelöltje úgy fogalmazott: még 18 nap kell, hogy béke legyen, s hogy ne Orbán Viktor mondja meg, ki a magyar.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2014.03.20 09:42

@Nyugga: A rejtett erőforrásokat se hagyd ki.
A nyugdíjas megdolgozott a nyugdíjáért , békén kéne őket hagyni // a politikának is//
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugga, 2014.03.20 09:07

Miről kéne vitatkozni? Hogy melyik csapat akar többet adni a nyuggereknek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2014.03.20 08:14

Jellemző, Kötelesházy Attila nem vitázni akar, hanem vitatkozni))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

7401, 2014.03.19 21:36

Csak nem képzelitek, hogy kocsmapolitikusokkal Orbán Viktor leáll vitatkozni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Axxtro, 2014.03.19 21:31

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html