A bankkártyáknál nagy változás jön januárban, erre kell figyelnie!

2021. január 1-én Európa legtöbb országában, így Magyarországon is életbe lép az e-kereskedelmi csalások visszaszorítását célzó erős-ügyfélhitelesítés (Strong Customer Authentication, SCA) rendelet. A változás nemcsak a bankokkal szemben támaszt elvárásokat, hanem az elektronikus fizetések, valamint az online vásárlások felhasználói élményét is nagyban befolyásolhatja - írja a Visa, amely összesítette a tudnivalókat.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 5. szerda, 09:53
Fotó: Mastercard

2020. december 31-ig adott határidőt felkészülésre az a majdnem egész Európára vonatkozó előírás, amely szerint a bankok további ellenőrző lépéseket alkalmazhatnak, és kérhetik személyazonosságunk igazolásának többféle módját is az online vásárlások során. Az Európai Bankfelügyelet által megalkotott erős-ügyfélhitelesítésre (Strong Customer Authentication, SCA) vonatkozó szabályozás célja az e-kereskedelemhez köthető csalások visszaszorítása. Az ügyfelektől kért további ellenőrzéseknek és azonosításoknak köszönhetően a bankok biztosabbak lehetnek abban, hogy az adott kártyát ténylegesen a tulajdonosa, és nem egy illetéktelen harmadik fél használja.

Az ügyfeleket a következőket tapasztalhatják: a bank felkeresi az ügyfeleket, hogy beállíthassák a másodlagos azonosítókat. A módszerek a következők lehetnek: annak bizonyítása, hogy van valami tulajdonunk, amiről a bankunknak tudomása van (például egy regisztrált mobiltelefon), annak igazolása, hogy egy bizonyos információ egyedüli birtokosai vagyunk (például jelszó vagy PIN-kód), illetve a személyazonosság igazolása (például ujjlenyomat). A bank dönti el, hogy melyik kombinációt kéri.

A Visa emellett javasolja a biometrikus adatok használatát: ha lehetőségük van rá az ügyfeleknek, töltsék le a banki alkalmazást, és engedélyezzék a biometrikus adatok használatát (például ujjlenyomatok és arcfelismerés). Az olyan biometrikus adatok, mint például az ujjlenyomat, nagyon könnyen kezelhetők és nagyon nehéz lemásolni őket - ezáltal egyszerű és gyors módját nyújtják annak, hogy biztonságosan igazoljuk személyazonosságunkat. Ha pedig beállítják biometrikus adataikat egy regisztrált telefonon, rögtön eleget is tettek az SCA által előírt két faktoros azonosítási előírásoknak. Fontos előnye továbbá a biometrikus adatoknak, hogy nem tudjuk elveszíteni vagy elfelejteni őket.

A kártyakibocsátó javasolja az egyszer használatos jelszavak alkalmazását.

"Amikor az új évvel életbe lép az SCA, a Visa biztosítani szeretné, hogy biztonságosan, egyszerűen és gyorsan vásárolhassunk online. Ehhez viszont szükséges a bankos kapcsolattartási adatok frissítése, illetve érdemes felkészülni arra, hogy további azonosítók megadását kérheti majd a rendszer" - írja közleményében a társaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ziziza, 2020.08.05 13:22

@Arnika:

csakhogy igen kevesen rendelkeznek biometrikus adat közvetítésére alkalmas telefonnal, egyébiránt sem szívesen adom az ujjlenyomatom sehová....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2020.08.05 10:27

Az SCA az erős ügyfélhitelesítésre akkor magánszemélyeket kötelezi vagy a bankokat? Mert nem mindegy.
Ez így hibás: Ha pedig beállítják biometrikus adataikat egy regisztrált telefonon, rögtön eleget is tettek az SCA által előírt két faktoros azonosítási előírásoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html