Meglepően erős volt a január a boltokban - véli Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető elemzője . Az élelmiszer és a nem élelmiszer kereskedelem egyaránt stabilan bővült. Várakozása szerint ha a januári adat egész évben kitart, a belső kereslet adhatja a magyar gazdaság idei növekedésének alapját. Kérdés azonban, hogy a vasárnapi zárva tartás okoz-e, és milyen mértékben lendületvesztést a kiskereskedelemben - ez az áprilisi adatokban jelenik meg először.

A januári 8,2 százalék érdemi gyorsulást jelent a decemberi 5,7 százalék után. A foglalkoztatás és a reálbérek folytatódó növekedésének, valamint a magas szinten stabilizálódó fogyasztói bizalom hatására folytatódhat a kiskerforgalom gyors növekedése a következő hónapokban - állapította meg Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. A háztartások fogyasztását, így a kiskerforgalom növekedését szintén támogatja a devizahitelek idei elszámolása, mivel érdemben nő háztartások elkölthető jövedelme. A forgalom növekedését az üzemanyagárak meredek zuhanása is támogatja. MIndezek hatására idén 4,5-5 százalékos növekedésre számít a kiskereskedelemben a közgazdász.

A tavalyi munkaerőpiaci fordulat hatását egyre jobban lehet érezni a kiskereskedelemben. A jövedelmek növekedése mellett a családok számítanak a lakáshitelek törlesztőrészleteinek csökkenésére, illetve a bankszektorból visszaérkező pénzre, emellett magas a bizalom a háztartási szektorban, tehát optimisták az emberek - kommentált Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető elemzője. A nem élelmiszer jellegű iparcikkek eladása is azt jelzi, hogy a háztartások már nem csak arra költenek, amire feltétlenül szükségük van. Emellett a csomagküldő és az internetes kereskedelem folyamatosan, gyorsan bővül, ami a hazai kiskereskedelem strukturális átalakulását jelzi.