Vörös kód riasztás: ez a helyzet három nap után

Az elmúlt napokban 154, utcán élő hajléktalan embert helyeztek el hajléktalanszállón, harminchárman pedig más típusú intézményben kaptak helyet speciális szükségleteik miatt, továbbá harminckilenc olyan nem hajléktalan embert helyeztek el szociális intézményekben, akiket fenyegetett a kihűlés veszélye - adta hírül az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága.
Domokos László, 2018. február 28. szerda, 14:33
Fotó: Napi.hu

A vörös kód elrendelése óta huszonegy olyan szociális otthon is szállást nyújtott a hajléktalan embereknek, akik nem a hajléktalanok ellátásával foglalkoznak.

A hajléktalanokat ellátó intézmények országos kihasználtsága januárban 78 százalék volt, februárban ez a szám elérte a 84 százalékot. A szombat óta tapasztalható hideg időjárás megnövelte a hajléktalanellátó intézmények terhelését, a legfrissebb adatok szerint országos szinten 92 százalékos a telítettség - írta az államtitkárság.

A szombat tizenkettő órától elrendelt vörös kód riasztás első három napján mintegy 1100 hívás érkezett a diszpécserszolgálatokhoz, ezzel megháromszorozódott a fogadott bejelentések száma.

Szombaton 344, vasárnap 388, míg hétfőn szintén 344 bejelentést tettek bajban lévő, többnyire hajléktalan személyek kapcsán A legtöbb jelzés mind a három napon a közép-magyarországi régióból érkezett, elsősorban Budapest és Pest megye térségéből, számszerűleg a két nap alatt összesen 677 hívást regisztráltak a diszpécserszolgálat munkatársai. A legkevesebb hívás az észak-magyarországi, a nyugat-dunántúli, valamint a dél-dunántúli régióból érkezett.

HOZZÁSZÓLÁSOK