Zöld utat adott a magyar kormány kérésének Brüsszel

Az Európai Bizottság jóváhagyta a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalatok támogatását célzó magyar program módosítását - közölte a brüsszeli testület.
Szabó Zsuzsanna, 2020. június 22. hétfő, 17:42
Fotó: Reuters

Az Európai Bizottság hétfőn zöld utat adott az általa eredetileg május 20-án jóváhagyott, a koronavírus-járvány által előidézett helyzetben a vállalatokat tőkeinjekciókkal támogató magyar program kibővítésének. Az Európai Bizottság a támogatási intézkedés módosítását az állami támogatásokat a koronavírus-válsággal összefüggésben szabályozó ideiglenes keret alapján hagyta jóvá.

Magyarország bejelentette a bizottságnak, hogy a program eredetileg 57 milliárd forintra becsült költségvetését 103 milliárd forintra kívánja emelni, illetve, hogy az eredetileg jóváhagyott programot új tőkealapokra ("Hiventures" és "Crisis Funds") is ki szeretné terjeszteni. A támogatás tőkeinjekciók és átváltható hitelek (azaz saját tőkévé átalakítható hitelek) formájában valósul meg. Összege vállalatonként nem haladja meg a 800 ezer eurót.

A vállalatok az ágazatok bármelyikében igényelhetik a támogatást, kivéve néhány - Magyarország által meghatározott - szektort, nevezetesen a mezőgazdasági, a halászati és az akvakultúra-ágazatot. A kibővítésnek köszönhetően becslések szerint 240-420 vállalat fog majd részesülni a támogatásban.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a magyar intézkedés módosított formájában is szükséges, megfelelő és arányos a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez, valamint összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel. Ennek megfelelően az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta a magyar támogatási program módosítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BattMan, 2020.06.22 19:27

Kidobott pénz, ami Magyarországra érkezik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html