A Swiss Re kutatása szerint 2017 volt az eddigi legdrágább év a biztosítók számára: 144 milliárd dollárnyi káruk keletkezett a természeti és az ember által okozott katasztrófák nyomán. Az emelkedés pedig nagyon nagy arányban köszönhető a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárási körülményeknek - derül ki a Piac és Profit cikkéből.

A lap szerint a biztosítóknak egyre komolyabb fejtörést okoznak a hagyományos, nem megújuló áramtermelést folytató társaságok, valamint az olajipari cégek. Részben azért, mert ezek tevékenysége komolyan felelős a klímaváltozásért, valamint azért is, mert egyre több város pereli a társaságokat, vagy akarja rájuk terhelni éghajlatváltozás miatt rájuk szakadt kiadásaik egy jó részét.

A biztosítók befektetési alapjai részben a helyzet miatt elfordultak a társaságoktól: a portál azt írja, hogy az ilyen vállalatokban lévő befektetések megszüntetése, vagyis az eladás mellett döntenek egyre többen. A biztosítótársaságok igen jelentős befektetési portfólióval rendelkeznek, melynek kezelésében egyre nagyobb szerep jut a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (Environmental, Social and Governance - ESG) szempontoknak.

Miközben a zöld energiába mozgatják át tőkéjüket: 2017 végén az Allianz 5,6 milliárd eurót fektetett megújuló energiaforrásokba, míg az Axa 2020-ig 3 milliárd euróról 12 milliárd euróra növelte a zöld beruházásokra vonatkozó célkitűzését. Előbbi cég ráadásul be is fejezte a szénerőművek biztosítását, míg 2040-ig minden karbonüzletágban vállalt kötöttségétől megszabadulna.

A fotó forrása: Napi.hu.