Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyar Levente a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán részt vett a magyar kormány által támogatott Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program újabb mezőgazdasági pályázatkiírása közel 800 nyertesével közösen tartott szerződés-aláírási ünnepségen.

A nyertes magyar vállalkozókat köszöntő beszédében az államtitkár örvendetesnek nevezte, hogy többedik alkalommal írnak alá szerződést támogatásában részesülő kárpátaljai magyar vállalkozókkal. A szülőföldön maradást és a gazdasági életben való boldogulást a magyar állam forintmilliárdokkal támogatja Kárpátalján, így mostanra elérte a 17 milliárd forintot, ukrán pénznemben az 1,7 milliárd hrivnyát a kárpátaljai magyar vállalkozásoknak juttatott támogatások összege - tette hozzá. Hangsúlyozta, "tekintettel a kárpátaljai magyarság nehéz helyzetére, ez a program 2019-ben bővülni fog, az eddiginél is nagyobb támogatásra számíthat a közösség."

Magyar Levente sajnálatosnak nevezte, hogy az ukrán hatóságok támadást intéztek az Egán Ede gazdaságfejlesztési program ellen, olyan "valótlanságokat terjesztve, hogy itt valamiféle szeparatista törekvések finanszírozásáról van szó."

Szeretnék mindenkit megnyugtatni, a programmal szemben több mint fél éve folyó vizsgálat odáig sem jutott, hogy akár egyetlen konkrét gyanút megfogalmazott volna, ami egyértelműen bizonyítja, a híresztelések teljességgel alaptalanok - hangsúlyozta Magyar Levente. Emellett az elmúlt időszakban a kárpátaljai magyar közösségtől több szerzett jogot is megpróbáltak elvenni. "Szeretném arról biztosítani önöket, hogy az anyaország önök mögött áll a jogaikért folytatott küzdelmükben, és - hangsúlyozom - nem állhat elő olyan helyzet, amelyben a magyar kormány magukra hagyná önöket, vagy kihátrálna önök mögül, ez elképzelhetetlen" - szögezte le, megjegyezve: minél nagyobb a baj, annál nagyobb mértékű a támogatás.

A kárpátaljai magyar közösség iránti bizalom jele volt, hogy a magyar kormány elindította a gazdaságfejlesztési programot Kárpátalján. Hogy ez a bizalom nem volt alaptalan, azt a kárpátaljai magyarság azzal bizonyította, hogy ebben a számára nehéz időszakban is élni tudott a felkínált lehetőséggel, illetve, hogy Kárpátalján van elegendő magyar vállalkozó, aki fejleszteni akarja vállalkozását a maga, családja, Kárpátalja és Ukrajna javára - mondta Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője.

A KMKSZ elnöke megköszönte a pályázóknak a bátorságot, hogy részt vesznek a gazdaságfejlesztési programban annak ellenére, hogy az ukrán hatóságok igyekeznek megfélemlíteni a magyar vállalkozókat sajtótámadásokkal és sokuk beidézésével kihallgatásra - írta az MTI.