A Fővárosi Közgyűlés keddi zárt ülésén tárgyalt a 3-as metró felújításához szükséges kölcsönfelvétel tárgyalásos közbeszerzési eljárását lezáró döntésekről. A közbeszerzési eljárás összesen 60 milliárd forint hosszú lejáratú kölcsön biztosítására irányult. A részvételi határidő lejártáig egy közös ajánlattevő nyújtott be jelentkezést: az OTP Bank Nyrt. - Erste Bank Hungary Zrt. - K&H Bank Zrt. - MKB Bank Zrt. - UniCredit Bank Hungary Zrt. (A hitelfelvételhez a kormány kezességet vállalt - pénzt nem adott - a szerk.).

Főpolgármester dönt a felújítással kapcsolatos ügyekről

Főpolgármesteri hatáskörbe kerülnek a 3-as metróvonal felújításával kapcsolatos ügyek a beruházás mielőbbi megvalósítása érdekében. A fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) úgy módosította a Fővárosi Közgyűlés keddi ülésén, hogy a főpolgármester dönthet a jövőben a beruházás megvalósításával összefüggő ügyekről - amelyek egyébként nem tartoznak a közgyűléstől át nem ruházható hatáskörbe - annak érdekében, hogy ez a kiemelten fontos fővárosi projekt minél hamarabb megvalósulhasson.

Főpolgármesteri hatáskörbe kerülnek továbbá a tervpályázati eljárással kapcsolatban az olyan döntési jogkörök, amelyeket az ajánlatkérőnek meglehetősen rövid határidőn belül kellene gyakorolnia. Ezáltal biztosítható az eljárási cselekményekkel összefüggő döntések időbeni meghozatala és azonnali beavatkozást igénylő helyzetek kezelése, amelyek esetében rövid határidő áll az ajánlatkérő rendelkezésére - olvasható az elfogadott javaslatban.