A katalán konfliktusba is benne lehettek az oroszok

A spanyol hatóságoknak állítják, orosz és venezuelai hackerek is álhírek terjesztésével próbálták gerjeszteni a katalán válságot - idézi az Index az el Pais spanyol lap cikkét.
Szabó Dániel, 2017. november 11. szombat, 22:16
Fotó: Napi.hu

A portál szerint a spanyol kormány szóvivője Ínigo Méndez de Vigo és vélelmi minisztere María Dolores de Cospedal, a pénteki kabinetülés után jelentette be, hogy egyértelmű bizonyítékaik vannak a hackerek aktív befolyásolási kísérletére Katalóniában. Az ügyet az Európai Unió Külügyi Tanácsa (FAC) viszik.

Nem engedhetjük meg, hogy ismeretlen, külföldi erők zavarják meg az alkotmányos rendünket - mondta de Vigno. A bizonyítékok szerint sok webes tartalom orosz területről jött. Azt egyelőre nem tudni, hogy állami megrendelésre cselekedtek-e az orosz és venezuelai hackerek, szemben a tavalyi amerikai elnökválasztásokkal. De ahogy akkor, most is álhírekkel operáltak: az egyikben például azt írták, hogy a Baleár-szigetek is kiállt Katalónia függetlensége mellett, egy másikban pedig azt állították hamisan, hogy a kasztíliai nyelvet nem tanították a régió iskoláiban.

Csütörtökön az Európai Unió kiberbiztonsági szakemberei is hasonló megállapításra jutottak. A Baleár-szigetekről szóló álhírt például megosztotta a dezinformáció miatt többször kritizált orosz Sputnik News és az állami pénzből működő RT is. A Telegraph cikke szerint az East Stratcom Task Force egy egész dossziét összeállított a zavarkeltő sajtóanyagokról.

A hazugságokkal és a szélsőségeseket megszólító tartalmakkal operáló cikkek jellemzők az orosz kiberhadviselésre a szakértők szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2017.11.12 15:51

"Nem engedhetjük meg, hogy ismeretlen, külföldi erők zavarják meg az alkotmányos rendünket"

Mily érdekes! Az ismerős külföldi erőknek - ezek szerint - engedélyük van az alkotmányos rend megzavarására, álhírek terjesztésére. - lásd gyuri bá' álciviljeit, fizetett brüsszelita ügynökeit, fizetett médiamunkásait!

Ám ha lenne is valami apró valóságtartalma a fenti, tényként közölt álhírnek, megköszönhetné a világ az oroszoknak, mert a spanyol liberális demokratáknak aposztrofáltak válasza a katalán népakaratra minden volt, csak nem demokratikus. Köszönjük, hogy a liberális demokráciák igazi természetét, az erőszakos diktatúrát megmutatták nekünk. Most már igazán tudjuk, hogy miért van szükség nálunk illiberális demokráciára - nem akarunk ismét diktatúrát!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2017.11.12 12:23

@troll: Amit írtál, szerintem az USA-ra igaz, mert nem érdeke egy erős EU-RU érdek, különösen kereskedelmi érdek szövetség, az Ukrán maidanban is a nyugat sáros, hisz RU volt vele kezdettől a cél. És mért bomlasztaná egyik kereskedelmi partnerét? Te sem a logikai gondolkodásodról vagy híres, kajálod a propagandát. Lehet, hogy igaz, de akkor tedd fel a kérdést, hogy az EU vízfejek még rá is hajtják Putyin malmára a vizet, véletlenül?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.11.12 11:10

a ravasz róka putyin halad a korral, felismerte, hogy az internet roppant erős fegyver, minimális költséggel is remekül tudja befolyásolni ezzel a nyugati közvéleményt.

putyin fő célja az eu , az uniós tagállamok bomlasztása , társadalmi feszültségek szítása , illetve oroszbarát (többnyire szélsőjobbos) politikusok hatalomba segítése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html