A Magyar Közlönyben megjelent határozat bevezetőjében rögzíti, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI) idei programstratégiáját. Ezért a Gazdaságvédelmi alapból 31 milliárd 384 millió forintot csoportosított át az NFKI részére úgy, hogy ebből a kutatási alaprészre 15 milliárd, az innovációs alaprészre pedig 16 milliárd 384 millió forint juott.

A határozat ezt követően részletezi, hogy milyen célra mennyit lehet kifizetni még ebben az évben, illetve mennyi a teljes keret.

Az innovációs alaprész teljes kerete 79,26 milliárd forint, amelyből idén 35,37 milliárdot lehet kifizetni. Legnagyobb tétel a piacvezérelt kutatás-fejlesztés támogatása, amelynek a kerete 40,8 milliárd, az idei kifizetés pedig 11,6 milliárd forint. Ebből a vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége támogatható azért, hogy piacképes terméket, technológiát, vagy éppen szolgáltatást fejlesszenek ki. A Start KKV program keret 12 milliárd, ebből 6 milliárd fizethető ki idén. A program célja a kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységének kisebb összegű támogatása.

A kutatási alaprész kerete 65,7 milliárd forint, amelyből 26,8 milliárd fizethető ki ebben az évben. A legnagyobb tétel a "Tématerületi Kiválósági Program 2020", 44,3 milliárdos kerettel, amelyből még az idén 18 milliárd forint fizethető ki. A program célja a felsőoktatási intézmények és az állam által alapított kutatóintézetek hatékony és eredményes szakmai munkájának támogatása.