A Magyar Posta is árulhat cigarettát

A mobilposta szolgáltatáshoz hasonlóan a Magyar Posta Zrt. feladata lehet az olyan kistelepülések ellátása, ahol senki sem pályázott trafikkoncesszióra - értesült a Népszabadság.
NAPI, 2013. május 9. csütörtök, 08:52
Fotó: Napi.hu

Nincs olyan javaslat az Országgyűlés előtt, amely 12 százalékra emelné a cigaretta kiskereskedelmi árrését. Annak ellenére sincs, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a múlt héten azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák példa alapján határozottan ezt szeretné. A Fidesz egyik ismert politikusa szerint a dohánytermékek ára emiatt nem fog emelkedni, de nem vezetnek be hatósági árat. A parlament 4-ről 10 százalékra emelné az árrést.

A Népszabdságnak nyilatkozó forrás azt prognosztizálja, hogy a győztesek közel tíz százaléka morzsolódhat le az előírt nullás adóigazolás prezentálása, a köztartozások miatt. Az így kérdésessé vált koncessziós szerződések miatt nyer értelmet a vesztesek kompenzálására, a pályázatuk felülvizsgálatára vonatkozó miniszterelnöki bejelentés, miszerint megkeresik a jogi lehetőségét annak, hogyan biztosítsák majd azok megélhetését, akik korábban főállásban trafikot üzemeltettek, de a mostani pályázaton nem nyertek.

Lázár János hasonlóképpen nyilatkozott, azt mondta, újraértékelik azon régi trafikosok pályázatát, akik nem nyertek.

Viszont míg az államtitkár nem beszélt törvénymódosításról, a lap forrása ezt sem tartotta kizártnak: így akár emelkedhet is a jogszabályban meghatározott 5415 koncesszió száma.

A magyar államnak ugyanakkor a dohánytermékeket illetően ellátási kötelezettsége van; ezért azokon a helyeken, ahol nem pályáztak trafikok üzemeltetésére, a mobil postához hasonlóan minden bizonnyal mobil trafikok lesznek, ezek működtetését pedig a Magyar Posta Zrt. kaphatja meg feladatként. Ha a Posta ezt nem vállalná, akkor a szintén állami Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek kell biztosítani a szolgáltatást.

Tovább kedveznek a trafikosoknak

Mint ismert, a tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján a dohányboltokban a dohánytermékeken kívül mást nem lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben bővítette a termékkört, engedélyezve, hogy lottót és sorsjegyeket is áruljanak. A jogszabály idén februárban elfogadott újabb módosítása után pedig szeszes és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőket és újságot is kínálhatnak a július 1-jén megnyitó trafikok. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága most egy módosító javaslattal tovább szélesítené a trafikáruk körét, megengedve, hogy a boltokban fagylaltot és jégkrémet is áruljanak. Az erről szóló módosító javaslatot a testület szerdán terjesztette be a parlamentnek - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fo_no, 2013.05.09 11:30

Ez egy nagyszerű hír!

Végre nem kell eljárkálni a helyi vegyeskereskedésbe cigiért, úgyis utáltam a boltos, és a postás pont akkor jön, amikor a nyugdíj. :pppppp
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.05.09 10:20

@troll: Végöl is csak a teljes bagós lakosság fogja 9*1,27=11,43%-kal drágábban venni alapból a bagót...
Mennyien is bagóznak? 3 milliónyian? Semmiség, ugye!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.05.09 10:07

a cigiügy ilyen felfújása szerintem egy figyelemelterelés a rezsicsökkentésről, mert amúgy csak nagyon kevés embert érint, és szinte senkit nem érdekel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html