A régió élére ugrottak a magyarok

Bár az európai lízingpiacon is jelentős, 9,6 százalékos volt a növekedés 2017-ben, a magyar lízingcégek ennél jóval komolyabb, 18 százalékos növekedést értek el 2017-ben - adta hírül a Magyar Lízingszövetség a saját és az európai társszervezete, a Leaseurope adatai alapján.
Domokos László, 2018. április 10. kedd, 10:25
Fotó: Napi.hu

Tartós növekedésről tanúskodnak az európai lízingpiaci adatok. Tavaly az európai lízingtársaságok 333,8 millió euró értékben kötöttek új szerződéseket, ami 9,6 százalékos növekedést jelent éves összevetésben - derül ki a az európai lízingcégeket összefogó Leaseurope előzetes adataiból.

Az európai piacon jelentős, 9,3 százalékos növekedés volt a járműfinanszírozásban, így sorozatban nyolcadik éve bővült ez a szegmens. A gépek és berendezéseknél ezt meghaladó, 12,9 százalékos növekedés következett be. Ugyanakkor az ingatlanlízing-piac viszont gyengén szerepelt, ezen a részpiacon 3,8 százalékos visszaesés történt.

Az európai piacon bekövetkezett 9,6 százalékos emelkedésnél a magyar piac jóval nagyobb bővülést ért el, ugyanis a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál tavaly 18 százalékkal, 613 milliárd forintra nőtt az új szerződések értéke. Ahogy az európai és a magyar piacon is a jármű- és eszközfinanszírozás volt a fókuszban - mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Régiós viszonylatban is jól teljesített a magyar piac: Szlovákiában 6,6 százalék, Ausztriában 7,3 százalék, Csehországban 0,1 százalék, míg Lengyelországban 15,7 százalék volt a pici bővülés üteme 2017-ben a Leaseurope előzetes adatai alapján.

A Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy az európai trendekhez hasonlóan a járműfinanszírozás mellett magyar piacon is egyre népszerűbb lesz az eszközfinanszírozás a vállalatok, ezen belül is a kis- és középvállalkozások körében köszönhetően a gazdasági növekedésnek, a beruházások felfutásának. Az eszközfinanszírozásban derűlátásra adnak okot a tavalyi adatok, ugyanis a magyar piacon a termelőeszközként nyilvántartott gépeknél 66 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, ami 39 százalékos éves növekedést jelentett, ez pedig a legjelentősebb mértékű növekedés volt a lízingpiaci szegmensek között.

HOZZÁSZÓLÁSOK