A tervnél is többet hitelez az állami bank

A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) az idén 391 milliárd forint hitelt és hitel jellegű terméket helyez ki - mondta Urbán Zoltán, a bank vezérigazgatója az M1-en.
MTI-Eco, 2015. december 16. szerda, 09:48
Fotó: Napi.hu

A legutóbb még 385 milliárd forintra becsülték a bank idei új kihelyezéseinek értékét, ami a korábbi tervek szerint 327 milliárd forint lett volna. A vezérigazgató magyarázata szerint a hitel jellegű termékek között tartják számon például a bankgaranciákat és a faktorálást, amikor egy magyar exportőr külföldi számláit veszik meg, és fizetik ki annak ellenértékét a vállalkozásnak.

Urbán Zoltán emlékeztetett arra, hogy a bank idén nyitott képviseletet Moszkvában és Isztambulban. A moszkvai képviselet 20 éve az export-hitelbiztosító irodájaként működött, az idén már az Eximbank is nyitott irodát a képviseleten belül. Ez az iroda lefedi Mongóliától Ukrajnáig, illetve Délkelet-Ázsiáig a volt szovjet utódállamokat, és még egy kicsit azon túl is.

Az isztambuli iroda, hasonló módon, regionális szerepet lát el, így segíti a Törökországgal szomszédos országokba irányuló exportot és az ebből a régióból Magyarországra érkező befektetőket is - mondta Urbán Zoltán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2015.12.16 11:16

Megnőtt a csókosok költekező kedve, az állami bank meg adja hozzá a pénzt. A kérdés: miből fogják majd konszolidálni az állami bankot, ha a visszafizetetlen hitelek miatt bedől? Beszedik majd hozzá a sarcot a külföldi bankoktól, vagy az adófizetőket nyomorítják meg?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html