Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke még péntek reggel nyilatkozott a köztévének az ősszel várható devizahiteles mentőcsomagról. Szavai szerint a pénteken elfogadott törvényjavaslat után a további két törvényjavaslat egyrészt meghatározza, a bankok milyen formában számolják el a jogellenes eljárásból származó kárt, valamint rendelkezik a devizahitelek piacról való kivezetéséről (ez várhatóan a devizahitelek forintosítása lesz, az eddigi jelzések alapján a piaci árfolyam alatt).

A politikus az állami szerepvállalással kapcsolatban emlékeztetett arra a kedvezményre, amely által a végtörlesztéssel a bankoknak okozott kár egy bizonyos része a bankadóból leírható volt. Ezt is lehetséges állami szerepvállalásként említette. Még 2012-ben a végtörlesztés okozta veszteség miatti adóteher-könnyítés 100 milliárd forintjába került a költségvetésnek.

Utalt arra, hogy a törvény nem vonatkozik azokra, akik végtörlesztettek, ettől függetlenül adott az általános perindítási lehetőségük. Gulyás megjegyezte, a törvény alapján arra számítanak, hogy 100-200 peres eljárást indítanak majd a bankok azt bizonyítva, az egyoldalú kamatemelés törvényes volt. z állam ellen indítható perek komoly terhet róhatnak majd a Fővárosi Törvényszékre, amely kizárólagosan tárgyalja majd ezeket az ügyeket. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke szerint a szűk határidők ellenére is képes lesz a bíróság időben befejezni a pereket.

Miközben a várható vagyonáramlás a bankoktól az ügyfelek részére várhatóan javítja rövid távon a fogyasztási kilátásokat, hosszabb távon a devizahitelek mostani megsegítése tovább gátolhatja a hitelezési aktivitás beindulását, ezáltal a beruházások fellendülését és a gazdaság növekedését - figyelmeztetett Michal Dybula, a BNP Paribas közgazdásza. Szerinte fennáll annak a kockázata, hogy külföldi bankok hagyják el Magyarországot és a bankszektor hitelezési képessége/akarata tovább mérséklődik.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni elemzője úgy véli, hogy a bankok levadászása mostanában népszerű Magyarországon. Az egyik támadás jön a másik után, pont akkor, amikor már voltak olyan remények, miszerint az agresszív kormányzati retorika és a háború véget ér a választások után - tette hozzá keserűen a prognoszta.