A koronavírus-járvány ideje alatt 21 százalékkal csökkent a lakosság által bejelentett ágyi poloska fertőzések száma Budapesten az előző év azonos időszakához képest. 5 éve nem volt ilyen alacsony a fertőzöttségi szint - derül ki az Abatox Kft. közleményéből. A lakossági bejelentések száma annak ellenére csökkent, hogy a koronavírus miatti korlátozások következtében fokozottabban érzik a problémát az érintettek, hiszen akár a nap 24 órájában össze vannak zárva a vérszívókkal.

"A fertőzés rekordszintű csökkenése a koronavírus közvetett hatása. A nemzetközi turizmus az ágyi poloska világméretű terjedésének vezető okai között szerepel, melynek átmeneti megszűnése lefékezte az ágyi poloskák terjedését. Ugyancsak lassítja a fertőzés terjedését a szociális távolságtartás, az emberek nem adják tovább egymásnak a fertőzést, így az ágyi poloskák passzív terjedése szinte teljesen leállt a koronavírus-járvány alatt" - ismertette az okokat Szigeti Zsolt, az Abatox Kft. ügyvezetője.

Budapesten pedig komoly gondot jelentettek az ágyipoloskák, kritikus szintre emelkedett a fertőzöttség öt évvel ezelőtt, de azóta a megfelelő irtásnak köszönhetően folyamatosan csökkent. A 2016-os ágyi poloska térkép jól mutatja, hogy ekkor lehetett a fertőzés tetőzése, 2019-re a gócterületek eltűntek, számottevően javult a fertőzöttségi helyzet, majd a koronavírus-vészhelyzet alatt rekord alacsony szintre csökkent.

abatox.hu

Ugyanígy a térképekről tudni, hogy a főbb gócpontok az elöregedő lakótelepeken alakultak ki. Ennek egyik oka, hogy itt a lakók átlagéletkora magasabb, az idősek pedig akár évekig élnek együtt az idősek az ágyi poloskával a rovarirtók tapasztalatai szerint. Az idősek nehezebben veszik észre a vérszívó kártevőket, és egyedül az irtással is nehezen boldogulnak, mert nagyon megterhelő fizikailag. Viszont a lakások között a telepeken könnyen közlekednek a szellőzőkön és a vezetékalagutakban a kártevők.