2011 óta összesen 75 milliárd forintnyi tőkeigénnyel fordultak a magyar kkv-k a Széchenyi Tőkebefektetési Alaphoz (SZTA), amely az igényeket megvizsgálva mintegy 13 milliárd forintot fektetett ezekbe a vállalkozásokba.

Öt év alatt az Alapot összesen több mint 650 hazai cég kereste meg tőkebevonási céllal, és végül több mint 90 vállalkozás esetében hozott pozitív döntést. A cégek átlagos tőkeigénye 115 millió forint volt, az összeg közelít az SZTA 140 millió forintos átlagos befektetési értékéhez.

A vállalkozások jellemzően új vagy meglévő termék, illetve szolgáltatás fejlesztéséhez, a termelés volumenének növekedését célzó eszköz- és alapanyag-beruházásokhoz, valamint piaci terjeszkedéshez kívánják igénybe venni az SZTA tőkeforrását.

A 14 milliárd forintos vagyont kezelő SZTA ötéves működése során évente tehát átlagosan 15 milliárd forint értékű vállalkozásfejlesztést célzó tőkeigényt vizsgált meg. Ez a 75 milliárd forintos összérték nagyobb, mint a magyarországi kutató-fejlesztő intézetek és egyéb kutatóhelyek éves K+F ráfordítása - írja közleményében az SZTA.

"2017-től újabb forrásokhoz jut az Alapkezelő így esélyt szeretnénk adni valamennyi olyan növekedni képes társaságnak, amely megfelel tőkeprogramunk feltételeinek, így azoknak is, akiket az utóbbi időben már nem tudtunk forrással segíteni a növekedésben" - jelentette ki Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.