Megvan a megállapodás - ekkora béremelést kapnak a vasutasok

A Vasúti Érdekegyeztető Tanács (VÉT) 2019. március 25-i ülésén a MÁV Zrt. és a képviselettel rendelkező szakszervezetek megállapodtak az 5 százalékos bérfejlesztés végrehajtásáról - közölte a cég.
Szabó Zsuzsanna, 2019. március 25. hétfő, 16:41
Fotó: Pixabay

A MÁV vezetése által előterjesztett javaslat - a 2017-2019-es időszakra vonatkozó, a MÁV Zrt. és a vasutas érdekképviseletek által kötött hároméves bérmegállapodásnak megfelelően, a 2017. évi átlagosan 13 százalékos, majd 2018. évi átlagosan 12 százalékos bérfejlesztést követően - az idei évre meghatározott, átlagosan 5 százalékos bérfejlesztés végrehajtására vonatkozott.

A VÉT ülésén a munkáltatói javaslatot megvitatták, és megállapodás született a 3 éves bérmegállapodás szerinti, a nem vezető beosztású munkavállalókat érintő 2019. évi 5 százalékos béremelésről, 2019. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal.

2019. január 1-jétől a BSc/BA (felsőfokú alapképzés) végzettséghez kötött munkakörökben az alapbérek minimuma havi 315 ezer forint, az MSc/MA (felsőfokú mesterképzés) végzettséghez kötött munkakörökben havi 360 ezer forint összegre változik.

Az idei évre megkötött bérmegállapodás alapján a munkáltatói önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés bruttó mértéke 0,5 százalékkal nő, így az a MÁV Zrt.-nél 3,5-ről 4 százalékra változik.

Homolya Róbert elnök-vezérigazgató úgy vélte, hogy a MÁV-csoport modernizálásához és hatékonyabbá tételéhez, valamint a munkaerő-piaci kihívásoknak való megfeleléshez, a közösségi közlekedés átalakításának sikeréhez és a személyszállítási liberalizáció okozta versenyben való helytálláshoz elengedhetetlen a hosszú távú munkabéke.

Ezzel egyetértve, a szakszervezetek kijelentették, hogy támogatják a munkáltató hatékonyságnövelő intézkedéseit, az ebből eredő megtakarítások a jövőbeni bérfejlesztés alapját képezhetik. Ugyanakkor fenntartották azt a korábbi álláspontjukat, hogy a megállapodásban szereplő béremelésnél nagyobb bérfejlesztést látnak indokoltnak. A felek leszögezték, hogy érdekeltek egy újabb középtávú megállapodás megkötésében, melyért mindent meg fognak tenni - derül ki a MÁV közleményéből.

HOZZÁSZÓLÁSOK