Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén létrejövő állami szolgáltatóval a szabad piacon is letörné az energiaárakat a Fidesz, hogy a vállalkozásokra is kiterjedhessen az akár 10 százalék közeli rezsicsökkentés - mondta Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő még még három és fél évvel ezelőtt.

A Nemzeti Közművek Áramszolgáltató (NKM) tehát a szabadpiacon is ad el áramot, mivel a vállalkozások zöme az egyetemes szolgáltatásba nem fér bele, ez ugyanis csatlakozási teljesítményhez kötött. Ráadásul, amikor az NKM felvásárolta a Démászt, sokan - már csak kényelmi okokból is - ott ragadtak az állami áramszolgáltatónál.

A hvg.hu cikke szerint az egyetemes szolgáltatók közül pont az állami, amely a legdrágábban szerzi be az áramot: az idei év első három negyedéves átlagárától 2,7 százalékkal vette olcsóbban az áramot az ELMÜ, az EON 1,1 százalékkal, az NKM Áramszolgáltató pedig 3,8 százalékkal ment annak fölé. Az átlagár 16, 17 forint volt. A vállalkozók az állami cégtől jövőre 24-25 forint közötti áron kapják az áramot.

Ez drágább, mint a piaci szolgáltatók ára - ahol szintén emelkedtek az árak -, ám nem sokkal. Kecskeméti Gábor, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének árampiaci szakértője szerint az NKM Áramszolgáltatóval megkötött 24-25 forintos ár alá csak 2-3 forinttal lehetne menni.