Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A strandokat működtető önkormányzatok, vagy önkormányzati vállalkozások az árak megállapításánál abból indultak ki, hogy a járvánnyal kapcsolatos korlátozások már önmagukban minden strandon csökkentik a várható forgalmat, miközben a plusz feladatok jelentősen növelik a munkaterhet és a kapcsolódó költségeket, ezért néhol nem csak a várható haszon, de egyáltalán a nyereséges működés is kérdéses. Erre a kihívásra mindenhol más-más választ adtak. Egyesek az árak emelésével próbálnak javítani a mérleg állásán, máshol arra gondolnak, hogy inkább a korábbi árak megtartásával próbálják ösztönözni a lehetséges vendégeket a strandolásra - írja a balatontipp.hu.

A portál 21 balatoni település 30 népszerű strandjáról készített részletes összeállítást. Minden strand esetében azt a díjat vették alapul, amelyikkel egy alkalommal lehet bemenni a strand területére, de az egész napos tartózkodásra jogosít. Ahol külön díj vonatkozik az elő- és főszezonra, ott a főszezoni díjjal számoltak, míg a hét eleji és a hétvégi napokra külön tarifát használó üzemeltetőknél a hétvégi díjat, illetve annak változását vizsgálták.

A listából kiderül, hogy az idei szezonban is a füredi Esterházy strandon lesz a legmagasabb a belépő 1700 forintos felnőttjeggyel, amit a csopaki strand követ 1600 forintos jegyárral, amit a tavalyi díj 60 százalékos emelésével sikerült elérni. A harmadik helyen a siófoki Nagystrand áll, ahol a korábbi 1300 forintos jegyárat 1500 forintos "főszezoni" "hétvégi" belépődíjra emeltek.

A balatontipp.hu megjegyzi, hogy eközben például Révfülöpön a három évvel ezelőtt megállapított 500 forintért strandolhatnak a felnőttek egy napig. Az árak a legnagyobb mértékban Fonyódon és Csopakon ugrottak meg. Csopakon az egyszeri belépő ára 1000 forintról 1600 forintra emelkedett, a kedvezményes jegy 600 forint helyett 1000 forint lett. A portál szerint ez a 60 illetve 67 százalékos emelés lenne a legnagyobb az idén, ha nem számolunk két fonyódi strand szabadságának felszámolásával. A Fonyód központjában lévő Panoráma strandon (korábban Sándortelepi strand) az 500 forintos tavalyi felnőtt belépőt 60 százalékkal 800 forintra emelték. A gyerekeknek 33 százalékos emeléssel a korábbi 300 helyett 400 forintot kell fizetni. A két új fizetős strandon a felnőttektől 500, a gyerekektől 300 forintot kérnek a belépéskor.

A többi strandról részletes információt itt talál.

Mi lesz a helyzet a fővárosban?

A kormány május 16-i rendelete és Budapest főpolgármesterének május 19-i döntése értelmében szombaton újra kinyithatott öt budapesti strand: a Palatinus, a Paskál, a pesterzsébeti, a csillaghegyi és a Római strand. A pünkösdfürdői strand legkésőbb június 15-én fogadhat újra vendégeket. A nyitás részleteiről és a szabályokról Szűts Ildikó, Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Szűts mindenkinek azt javasolta, hogy online vegyen jegyet, ugyanis minden reggel 8-kor le fogják zárni a jelentkezést, és csak az ezen felül megmaradt jegyeket fogják értékesíteni - a járványügyi helyzet miatt ugyanis csak korlátozott létszámú ember tartózkodhat a strandon.

Két kötelező szabály lesz a strandokon: tartani kell a másfél méter távolságot és papucs nélkül nem lehet bemenni.

A 1,5 méteres távolság az egy háztartásban élőkre nem vonatkozik. Szűts szerint Müller Cecília levele enyhített ugyan a korábbi szabályozásokon, vagyis a 16 négyzetméter szárazföld/fő és a 4 négyzetméter víz/fő elvárás megmarad, de most a tavalyi forgalom 50 százalékát engedhetik be.

A gyógyfürdők esetében Szűts szerint viszont nagyobb a baj, mert jelentős részük a külföldi forgalomra épült: a Széchenyi esetében ez 90 százalék. A vezérigazgató elmondta, hogy most a belföldi turizmusra kell koncentrálni, erre kitalálni akciókat, például a SZÉP-kártyát hogyan lehet erre használni nagyobb kedvezményekre. Szűts megjegyezte, hogy van egy úgynevezett Zsigmondi-kártya, amivel 50 százalékkal olcsóbban lehet menni fürdőbe, de erről nagyon kevesen tudnak.