Sztrájk az Audinál: mire készül a szakszervezet?

Bár az egyeztetési kötelezettség végső határideje kedden éjfélkor jár le, eddig nem született meg a magyar Audinál az idei évre vonatkozó bérmegállapodás. A helyi szakszervezet továbbra is ragaszkodik eredeti, 18 százalékos béremelési igényéhez és a cafeteriakeret növeléséhez, a cégvezetés viszont nem mozdul el a két évre vonatkozó 10+10 százalékos bérfejlesztési ajánlatától - írta a Népszava.
Domokos László, 2019. január 23. szerda, 06:57
Fotó: Napi.hu

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) már sokadszorra utasította el a munkáltatói ajánlatot, a legutóbbi, keddi tárgyaláson pedig változatlan bérkövetelést adott át a cégvezetésnek.

Utóbbi viszont jelezte: béremelési ajánlata elérte a maximumot, a szakszervezet követelése pedig veszélyeztetheti a cég motorgyártásának jövőbeni darabszámait. A cégvezetés arról is beszélt: a szakszervezet által követelt béremelési csomag elfogadása esetén nem érkezhetne a járműgyártásban jelenleg futó modellek mellé újabb modell.

Ezzel lényegében már a munkavállalókat is presszionálják a kínált béremelés elfogadása érdekében, de az elhangzottak nem valós veszélyek, a cégvezetés nem is támasztotta alá azokat adatokkal - mondta Csalogány György, az AHFSZ elnökhelyettese a naplapnak. Ha a cseh vagy a lengyel egységek gazdaságosan tudnak működni az ottani magasabb bérek ellenére is, akkor miért lenne ez másként Győrben? - vetette fel a vezető. Szerinte ráadásul a győri üzem nagy vonzerejét jelenti a 25 éves tapasztalat, és a munkaidőkeret rendkívüli rugalmasságot biztosító egyéves elszámolása is. A további lépésekről szerdán dönt a sztrájkbizottság.

Múlt pénteken az Audi győri gyárában a dolgozók kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, amelyben mintegy 4 ezren - lényegében a délelőttös műszakra beosztott összes munkavállaló - vettek részt. A szakszervezet és a vállalat vezetése ugyanis hónapok óta nem tud megállapodni az idei béremelésről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.01.23 13:05

Addig megy a szakszervezeti hőbörgés, amíg:

1. nagy kirúgások lesznek, és jönnek a robotok, az AI (az autógyártásban amúgy is necces dolgozni)
2. Az Audi elhúz Szlovákiába. Itt van a szomszédban.

Akkor jobb lesz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html