A magyarországi informatikai piac néhány százalékos növekedése mellett tíz százalék feletti árbevétel-bővülést ért el az SAP itthoni leánycége, 15,2 milliárd forinttal, közel fele részben exportértékesítésből - mondta Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója tihanyi sajtótájékoztatóján. A társaság árbevétele 2008-ban még 12-13 milliárd forint volt. Ablonczy szerint a társaság legnagyobb profittartalmú újszoftver-árbevétele 17 százalékkal volt magasabb tavaly az előző évinél.

Az ügyvezető igazgató szerint kiemelt teljesítést mutatott a kkv-szektor felső és alsó szegmense, e két terület tavaly 30 százalékos bővülést realizált, és az idei első félévben is 20 százalék felett növekedett. Utóbbi oka az ügyvezető igazgató szerint, hogy a Magyarországra települő multinacionális cégek (például a kecskeméti Mercedes-gyár) beszállítóiként fejlesztéseket kezdtek a nagyobb középvállalatok, a nemzetközi partnerek ugyanis átláthatóbb működést követelnek meg. A kisvállalati szektorban az uniós pályázatok jelentettek lökést, a tavalyi közel 100 új SAP-implementáció mintegy 50 százaléka közösségi forrás támogatásával valósult meg.

A szoftvervállalat árbevételének legnagyobb részét továbbra is a nagyvállalatok adják, ezen a területen a krízisadók visszafogta fejlesztések jelentenek problémát, a pénzügyi szektor egy része azonban informatikai rendszerei konszolidációjába kezdett, a költségcsökkentés érdekében. A kormányzati szegmensből származó árbevétel - az uniós pénzek felhasználási nehézségei miatt 2010-hez képest a harmadára esett vissza az SAP Hungary-nál. Az ügyvezető igazgató szerint ennek okka többek közt, hogy nem megfelelő az informatika képvisele a döntéshozatalban.

A teljes itthoni informatikai piac stagnálásához képest az újszoftver-szegmens adja a 2-3 százalékos bővülést, az SAP részesedése 36 százalék, szemben a 2008-as 32 százalékkal. Az itthoni piac kis késéssel követi a nemzetközi trendeket, az igazi bővülés területei ebből adódóan az üzleti intelligencia, a kollaborációs és a vállalati mobil alkalmazások - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Az SAP globális stratégiája részeként a partnerhálózat erősítésére törekszik, 2010 és 2015 között 20-ról 40 százalékra növelve annak részarányát. Magyarországon jelenleg 35 százalék ez az arány, a mintegy 500 főt foglalkoztató SAP Hungary parnerei további 1500 főt foglalkoztatnak Ablonczy szerint. A következő másfél évben a cég 10 százalékkal növelné dolgozói számát 3 fő működési területén, a jelenleg 250 főt foglalkoztató fejlesztőközpontban, a 130 fős szolgáltatóközpontban, illetve a magyarországi háttértevékenységekben.

 

Tíz százalékos bővülés a cél

Az idei első félévben 47 százalékkal nőtt az SAP Hungary újszoftver-bevétele a tavalyi azonos időszakhoz képest - mondta Ablonczy Balázs, aki idén 10-15 százalékos teljes árnevétel-növekedésre számít.