Az elmúlt év különleges volt az SAP szempontjából, miután a szoftveróriás bevétele most érte el először a 20 milliárd forint feletti összeget, 23,7 milliárd forinttal - mondta Ablonczy, aki szerint ez a több mint 20 százalékos növekedés elsősorban az új szoftvereladásoknak volt köszönhető. Itt több mint 40 százalékos volt a bővülés.

Az export a 23,7 milliárd forintos bevételből 45 százalékkal részesedett, a magyar piac részesedése 55 százalék volt. Ebben jelentős szerepet játszott az ügyvezető szerint a magyarországi szolgáltatóközpont, ami a felhő alapú szolgáltatások (SuccessFactor) globális kiszolgálásáért felel.

A felhő lenne a lényeg

A felhő alapú szolgáltatások még a vállalati bevételnek csak elenyésző részét adják, de dinamikusan növekszik ez a szegmens - jegyezte meg az ügyvezető -, hiszen egy éve a részesedés még csak 2 százalék volt. Idén a bővülés 10 százalék felett lehet. A cél az, hogy a vállalat bevételeiben egyre nagyobb súlya legyen a felhőszolgáltatásoknak, ez ugyanis biztosabban tervezhető bevételi forrást jelent a cég számára, mint a szoftverlicenc.

A vállalat piaci részesedése jelentősen nőtt az elmúlt években. Az IDC által mért piaci részesedés tavaly az üzleti szoftverek (licenc és karbantartás) magyarországi vállalati piacán 48,5 százalék volt szemben a 2008-as 32 százalékkal. A magyar vállalati körből tavaly 100 új ügyfelet szerzett az SAP, így mára közel 1500 magyar cég használja a cég megoldásait. Magyarországon a HR-típusú megoldások a legsikeresebbek, de nagyon kedveltek az analitikai és a CRM megoldások is.

A bevétel harmada állami beruházásból jön

A vállalat vezetője szerint az egészségügy és a közszolgálat területe, komoly lehetőségeket és új projekteket hozott a vállalatnak az előző 1-1,5 évben. A cég bevételeinek mintegy 30 százaléka származott kormányzati beruházásokból. Ezek közül az ügyvezető kiemelte az állami egészségügyi ellátó központban TÁMOP támogatásból megvalósult informatikai fejlesztés mellett a szintén uniós forrásokból megvalósult, a MÁV-nál és a Magyar Közútnál bevezetett új integrált rendszereket.

A közlekedés, a közszolgáltatások területén az utasforgalmi információk kezelésében vagy jegyrendszerek területén, járatoptimalizálásban lát további fejlesztési lehetőséget, ahol a valós idejű adatok feldolgozásának nagy jelentősége van.

Az it-piac is érzi az uniós források hiányát

Az uniós források 2014-2020-as ciklusának lassabb előkészítése - a sok pozitív kommunikáció ellenére - lassan halad, ezek a források pedig Ablonczy szerint hiányoznak a magyar it-piacról. Ezek 2017-ben realizálódhatnak ugyan, de addig is ezeket a kieső forrásokat máshonnan kell pótolni, ami az ágazatnak tartogat kihívásokat.

Küzdenek a munkaerőért

Az SAP - sok más vállalathoz hasonlóan - küzd a munkaerőért, Ablonczy elmondása szerint az utóbbi két évben negyedévenkét 25-30 embert vettek fel. Az ügyvezető igazgató szerint azonban az új munkaerő felvétele nem lett könnyebb az elmúlt időszakban, sőt, mint mondta, egyre több aktivitást igényel a HR-től. A cégnek több egyetemmel van együttműködése, a duális képzéshez hasonló együttműködéseken keresztül. Ugyanakkor a fiatalok fejében még nincs az olyan top vállalatok között az SAP, ahová frissdiplomások szívesen mennének a diplomaszerzés után. A helyzet viszont mégsem olyan rossz Ablonczy szerint, ugyanis 2 százalék alatti a munkaerő elvándorlása - vagyis az egyetemi együttműködés egyelőre működik. A SAP-nál 2016-ban 830-an dolgoztak, további létszámbővítést terveznek - jegyezte meg.