Az MNB megbírságolta az OTP-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálata nyomán összesen 54,75 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP-csoportra, és kötelezte a csoporttagokat a feltárt jogsértések megszüntetésére - adta hírül a jegybank.
Napi.hu, 2016. július 20. szerda, 13:20
Fotó: Napi.hu

A z MNB szokásos átfogó vizsgálatot folytatott le az OTP Bank Nyrt.-nél és az összevont felügyelet alá tartozó egyes leányvállalatainál, az OTP Jelzálogbank Zrt.-nél, a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt.-nél, az OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt.-nél, az OTP Ingatlanlízing Zrt.-nél és az OTP Lakástakarékpénztár Zrt.-nél.

A vizsgálat jogszabálysértést állapított meg egyebek közt az ügyletminősítés (értékvesztés-elszámolás, céltartalék megképzése), az ügyfelek jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatójának (JTM) számítása, a felügyeleti adatszolgáltatás, az ingatlanfedezetek értékelése és értékbecslése, a befektetésekre vonatkozó belső szabályzatok aktualizálása, könyvvitel számviteli megfelelősége a csoportszintű tőkeszámítás, a nemteljesítő kitettségek minősítése, illetve az informatikai (IT) biztonsággal kapcsolatosan. A feltárt problémák nem jelentenek kockázatot a bank jövőbeni működését illetően.

Az MNB 42 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra és kötelezte a jogszabályi rendelkezések maradéktalan betartására. A bírság összegének megállapításakor a jegybank enyhítő körülményként értékelte, hogy ügyfél-érdeksérelem nem történt, s a hitelintézet a vizsgálat során együttműködött az MNB-vel. Súlyosító körülménynek számított a bank erős hatásbesorolása. Az OTP Jelzálogbankra adatszolgáltatási hiányosságok miatt további 1 millió forint bírságot , az OTP Faktoringra fedezetértékelési és IT-biztonsági hiányosságok miatt 1,5 millió forint bírságot,  az OTP Ingatlanlízingre ügyletminősítési, adatszolgáltatási és informatikai hibák nyomán 5,25 millió forint bírságot, illetve a Merkantil Bankra hitelkockázatkezelési, számviteli és informatikai hiányosságok miatt 5 millió forintnyi bírságot szabott ki.

A bírság összegének megállapításakor a jegybank enyhítő körülményként értékelte, hogy az ügyfelek érdekei nem sérültek, a hitelintézet a vizsgálat során együttműködött az MNB-vel. Súlyosító körülménynek számított a bank erős hatásbesorolása, ami azt jelenti, hogy az OTP a mérete, ügyfélköre alapján nagyon jelentős szerepet tölt be a magyar bankpiacon, ami komoly problémát idézhet elő, ha esetleg gond jelentkezik a bank működése során.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rohadtnarancs, 2016.07.20 14:30

Remek a tolvaj bírságolja a pandúrt, és ki fogja bírságolni a tolvajt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html