A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A fővárosi önkormányzat két részletben, öt-öt milliárd forintos hitelkeretre kért ajánlatokat a 2011-es költségvetésében jóváhagyott, éven túli lejáratú hitelkeretei biztosítására. Atkári Jánosnak, a főpolgármester pénzügyi főtanácsadójának korábbi bejelentése szerint összesen 55 milliárd forintos hitelfelvétel és -lehívás szerepelt az idei költségvetésben, ebből 45 milliárd a korábban megkötött hitelszerződések alapján lehívható, tízmilliárd forintot pedig a törvényi kötelezettség teljesítése miatt kell felvenni, hogy a kiadás és a bevétel egyensúlyban legyen.

A főtanácsadó szerint az összeget valószínűleg nem költi el a főváros, de likviditási tartalékra van szükség, mert olyan nagy összegű uniós beruházások "futnak", amelyek tipikusan utófinanszírozással működnek.

A főváros tárgyalásos közbeszerzési eljáráson választotta ki a pénzintézeteket. A két évre szóló hitelkeretet − az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t és a Raiffeisen Bank Zrt.-t megelőzve − az OTP Bank Nyrt. biztosíthatja, a szerződés nettó értéke 104 millió forint, míg a három évre szólót − az UniCreditet és az OTP-t megelőzve − az Erste Bank Hungary Zrt. nyújthatja, a hitelfelvétel költsége 128,4 millió forint − derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.