Az UniCredit 14,5 milliárd forint adózott eredményt ért el tavaly

Az UniCredit Bank 10 százalékkal növelte mérlegfőösszegét 2011-ben, az adózott eredmény 14,5 milliárd forintot ért el, ami 23 százalékkal elmaradt az előző évitől - közölte a pénzintézet.
MTI-Eco, 2012. március 28. szerda, 16:54
Fotó: Napi.hu

A nemzetközi pénzügyi jelentési standardok (IFRS) szerint készült jelentésben az UniCredit közölte: az ügyfeleknek nyújtott hitelek nettó állománya mintegy 5 százalékkal 1142 milliárd forintra nőtt. Ennek köszönhetően a bank a lakossági és a vállalati hitelek szegmensében is növelni tudta piaci részesedését.

Az ügyfélbetétek állománya jelentős, csaknem 8 százalékos növekedéssel 1.052 milliárd forintra emelkedett, a nettó hitel/betét mutató pedig 108,5 százalékra csökkent 2011 végére, ami a bankszektor átlagánál lényegesen kedvezőbb, a hitelezés fenntarthatóságát támogató érték.

Az UniCredit Bank konszolidált mérlegfőösszege 2011-ben csaknem 10 százalékos bővüléssel 1.698 milliárd forintra nőtt. A költség/jövedelem mutató 47 százalékra csökkent (a banki különadót is beszámítva), amely a bankpiac legjobbjai közé tartozik, a költségtakarékosság sikerét mutatja.

Bár az UniCredit Bank adózott eredménye 23 százalékkal csökkent, az elért 14,5 milliárd forintos összeg így is kiemelkedő, mivel a teljes bankszektor tavaly 92 milliárd forintos veszteséget könyvelt el. Az UniCredit banki vállalkozásként és munkáltatóként összesen mintegy 17 milliárd forint adó- és illetékutalást teljesített az államnak 2011-ben.

A pénzintézet közleménye rögzíti: az ügyfélközpontúság további erősítése érdekében végrehajtott fejlesztések eredménye az is, hogy az UniCredit a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt növelni tudta ügyfelei számát, így 2011 év végén már közel 405 ezer ügyfelet szolgált ki országos fiókhálózatában, interneten és telefonos ügyfélszolgálatán.

HOZZÁSZÓLÁSOK