Egyre jobban dübörög a készpénzmánia

Kiugró növekedést értek el az atm-es készpénzbefizetések tavaly, a teljes piacon összegben és darabszámban is duplázás történt - adta hírül a K&H. A bank automatáiba mintegy 400 milliárd forint "érkezett", ez éves összevetésben 70 százalékos növekedésnek felel meg.
Domokos László, 2019. február 5. kedd, 14:02
Fotó: Napi.hu

Tavaly szinte minden szegmensben folytatódott a lendületes bővülés a lakossági bankpiacon. Kiemelkedő bővülés volt az atm-es készpénzbefizetéseknél is: a jegybank adatai szerint ezek összege 2018 első kilenc hónapjában meghaladta az 562 milliárd forintot, ez 118 százalékos éves emelkedésnek felel meg. Több mint 3 millió alkalommal fizettek be készpénzt az atm-ekbe az ügyfelek, ez szintén 118 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A K&H 2018 elejére gyakorlatilag elérte a teljes lefedettséget: a több mint 200 bankfiók mindegyikében van befizetős automata. A bank automatáiba tavaly összesen 396 milliárd forint "érkezett", ez 70 százalékkal haladja meg az előző évit. Ez azt jelenzi, hogy átlagosan naponta 1,1 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek.

A bank adatai szerint a hét napjai közül a péntek vitte a prímet több mint 1,5 milliárd forinttal. A többi hétköznapon 1,3-1,4 milliárd forint volt az átlag, míg szombatra és vasárnapra jóval alacsonyabb, 300-400 millió forint jutott.

A K&H-s készpénzautomaták egy-egy alkalommal legfeljebb 200 bankjegyet fogadnak el, így ha valamennyi bankjegy 20 ezres, akkor egy tranzakcióval maximum 4 millió forintot lehet befizetni.

HOZZÁSZÓLÁSOK